Migrantii din UE care muncesc in Marea Britanie contribuie, in medie, anual, cu 2.300 lire sterline mai mult la bugetul statului decat un britanic cu venituri medii, arata un studiu realizat de Oxford Economics, citat de The Independent.

Publicat:19.09.2018, 14:02
Astfel, potrivit sursei citate, în timpul vietii active, un migrant plateste la stat cu 78.000 de lire sterline mai mult fata de beneficiile pe care le primeste de la bugetul de asigurari sociale si servicii publice, în timp ce în cazul unui rezident britanic aceasta diferenta este zero.
În consecinta, realizatorii studiului avertizeaza ca, dupa Brexit, autoritatile de la Londra vor fi nevoite sa ia în considerare o majorare a taxelor, care sa înlocuiasca banii pierduti de la buget prin limitarea imigratiei si plecarea strainilor deja prezenti în Marea Britanie.
Când vorbim despre finante publice, migrantii din Europa aduc substantial mai multi bani la buget decât consuma, ceea ce usureaza povara fiscala pe ceilalti platitori de taxe”, a declarat Ian Mulheirn, seful echipei de cercetatori care au facut analiza.
Concluziile au fost fost publicate în contextul în care un raport al Comitetului Consultativ pentru Migratie (Migration Advisory Committee - MAC), o organizatie independenta care ofera guvernului recomandari privind migratia, sustine ca Marea Britanie ar trebui sa faciliteze sosirea în tara a muncitorilor cu înalta calificare si sa limiteze accesul pentru cei cu nivel de calificare scazut.
MAC propune, de asemenea, ca cetatenii UE sa nu beneficieze de tratament special fata de migrantii din tarile din afara Uniunii, atunci când principiul liberei circulatii nu se va mai aplica.
Si mai important este faptul ca aceasta contributie pozitiva se mentine pe tot parcursul vietii, în conditiile în care cei mai multi migranti sunt educati, iar majoritatea pleaca înainte de a iesi la pensie si de a deveni o povara pentru sistemul public”, a mai sus Mulheirn.
Astfel, realizatorii studiului sustin ca în cazul în care viitoarea relatie a Marii Britanii cu UE va insemna si o reducere drastica a migratiei, atunci autoritatile trebuie sa vina cu o majorare de taxe care sa umple golul lasat de taxele platite de muncitorii straini.
Rezultatele studiului se suprapun unei perceptii deja negative a clasei politice de la Londra si a populatiei vis a vis de planul Theresei May de iesire din UE, plan care lasa nerezolvate o serie de probleme pe care Brexitul aduce în societatea britanica.
Pe de alta parte, sustinatorii unei rupturi totale de UE au lansat în Marea Britanie o campanie nationala pentru a încerca s-o forteze pe sefa guvernului de la Londra, Theresa May, sa renunte la planul ei privind Brexit-ul.
Denumit 'Planul de la Chequers' (dupa numele resedintei de vara a prim-ministrilor britanici), acest document prezentat de premierul Theresa May în luna iulie are în vedere ca Marea Britanie sa mentina la capitolul comertului cu bunuri relatii strânse cu UE dupa iesirea oficiala din blocul comunitar, la 29 martie 2019, propunerile fiind însa mai restrictive la capitolul servicii, capitol care vizeaza în special centrul financiar londonez.
Dar planul este contestat atât de partizanii unui 'Hard Brexit' (Brexit dur), aceia care doresc o ruptura totala de UE si dintre care multi se regasesc în rândurile conservatorilor premierului Theresa May, cât si de aceia care doresc sa fie anulat Brexit-ul cu totul sau sa se organizeze înca un referendum, ori macar sa se ajunga la un 'Soft Brexit' (Brexit usor) care sa mentina cât mai multe legaturi între Marea Britanie si UE dupa iesirea efectiva din blocul comunitar.
Planul de la Checkers a fost dezaprobat si de negociatorul-sef al UE în dosarul Brexit-ului, Michel Barnier, care considera ca prin acest plan Marea Britanie ar urmari sa obtina 'un fel de piata unica a la carte, un fel de abordare 'cherrypicking'', din care sa aleaga numai ce îi convine. Aceasta 'ar pune în discutie însesi integritatea pietei noastre unice', asadar 'este total exclus' ca UE sa accepte un asemenea plan, a spus el în mod categoric la Londra la începutul lunii septembrie în fata comisiei pentru Brexit a Camerei Comunelor.
Totusi, premierul Theresa May a sustinut luni ca alternativa la planul de la Checkers este iesirea din UE fara niciun acord.