Mergem la Londra si facem cunostinta cu Vadim Toader, un tanar roman absolvent al Universitatii Oxfrod. A renuntat la o slujba bine platita si s-a apucat de propria afacere impreuna cu alt roman.

Publicat:09.12.2018, 17:21

Cei doi au inventat un algoritm bazat pe inteligenta artificiala care ar putea sa schimbe piata imobiliara din Marea Britanie. Recent au intrat în atentia guvernului britanic, care i-a trimis sa le reprezinte tara la târgurile de inovatie din Statele Unite. N-a trecut mult timp si investitorii au început sa le dea milioane de lire ca sa aiba acces la programul lor.

Londra, una dintre cele mai efervescente piete imobiliare din lume. Miliardari rusi, seici arabi si lorzi britanici se dueleaza zilnic în zeci de milioane de lire pentru fiecare metru patrat de pamânt. În aceast domeniu nebun si imprevizbil un român a început sa revolutioneze piata imobiliara.

Aceasta este casa lui Vadim Toader. Stefan este partenerul sau de afaceri iar astazi îl ajuta cu mobila. Cei doi sunt fondatorii companiei Proportunity.

Cu ajutorul inteligentei artificiale au creat un algoritm care poate identifica proprietatile cu potential din Londra. Gasesc case ieftine care se vor scumpi în anii urmatori. Asa si-a gasit Vadim casa.

Vadim: “Ea a fost cu totul 760.000 de lire. Cred ca undeva între 50% spre 100% crestere în 5-10 ani. ”

Guvernul de la Londra a ales Proportunity sa reprezinte Marea Britanie la cea mai mare conferinta pentru start-up-uri din lume, în San Francisco. Despre compania lor presa britanica spune ca va reinventa plansa de Monopoly. Anul trecut au fost desemnati cel mai bun start-up de pe piata imobiliara.

Pe Vadim Toader l-am cunoscut pentru prima data în 2012 la Oxford, alaturi de alti studenti români. Vadim si Stefan au renuntat la slujbe bine platite ca sa-si porneasca propria afacere.

Vadim: ”Eu îs fiu de ingineri si îmi place sa creez o solutie la o problema care ma frustreaza si sa las solutia aia. Sa stiu ca am lasat ceva în urma si lumea e un pic mai buna.”

Vadim: “Daca în America ai esuat de 3 ori, aia se uita foarte bine la tine. Spun “uite, un tip care nu se lasa, rezilient si a si învatat foarte mult ca s-a autoprovocat.”!”

La universitate a învatat cum sa faca prezentari si cum sa vorbeasca în public despre proiectele sale. În aceeasi perioada a convins mai multe companii sa-i finanteze o excursie pe vârful muntelui Kilimanjaro. Acum convinge banci si fonduri de pensii sa-i dea bani pentru propria afacere.

Vadim: “Am reusit sa ridicam la început vreo 2 milioane de dolari si între timp am mai ridicat înca vreo 2 milioane.”

Amândoi s-au înscris într-un accelerator pentru start-up-uri unde din câteva mii de aplicatii sunt acceptate doar 100.

Acolo, în zgârie norii din centrul Londrei, au convins primul investitor sa le dea 100.000 de lire.

Vadim: “Da, e greu. Când bati la 100 de usi si 99 îti spun nu. Mai ales daca al doilea îti spune da si brusc esti super încântat si dupa aia înca 50 îti spun nu, dupa aia esti la pamânt. Eu faceam 4 call-uri pe zi si dupa al 4-lea trebuia sa ma duc sa ma culc, emotional nu mai puteam. E ca si cum te-ai vedea cu 4 femei si ai 15 minute ca ele sa decida daca se casatoresc cu tine sau nu, stii...îti dai seama în alea 15 minute tu încerci sa spui si asta, si asta e greu. ”

Noroc ca în viata de zi cu zi aleasa inimii i-a dat mai mult de 15 minute sa o convinga. Pe Julia a cunoscut-o când era în ultimul an la Oxford. Nunta au facut-o în România, anul acesta în iunie.

Julia: “Ne-am casatorit în România, am fost în România 6 ori, îmi plac românii si România foarte mult.”

Julia: “Da, am fost furata la propria nunta. A fost amuzant ca americanii nu întelegeau ce se întâmpla. Iar Vadim a trebuit sa ma rascumpere!”

Acum au 12 angajati de toate vârstele si natiile. Shri si-a dat doctoratul la Cambridge, unde a si descoperit doua noi planete. A renuntat la o slujba foarte bine platita ca sa li se alature.

Shri: “Tot timpul am fost fascinat sa creez ceva din nimic. Pentru mine e ca un impuls de adrenalina. Construim ceva de la zero. Programez ceva care va deveni urias!”

De cealalta parte a mesei Tommy are un doctorat la Oxford unde cerceta noi metode de depistarea cancerului cu ajutorul inteligentei artificiale.

Tommy: “Foloseam inteligenta artificiala ca sa detectam diferite tipuri de celule cancerigene.”

Când i-am vizitat Shri tomcai terminase o aplicatie care le arata cu precizie strazile din Londra unde merita sa investesti. Ca o harta meteo pentru imobiliare.

Anul acesta firma si-a extins domeniul de activitate si s-a transformat în banca. Le acopera tinerilor avansul cerut de alte banci pentru a le acorda credite pentru case.

Vadim Toader: “Dam posibilitatea sa îsi cumpere case cu 5 ani mai repede decât fara noi si cu vreo 20 si ceva % mai ieftin decât pot momentan. Uite asta are 86 metri patrati si e 500.000 în zona scumpa...la pretul asta ar trebui sa valoreze vreo 700.000.”

Softul lor analizeaza calitatea scolilor, a spitalelor, rata criminalitatii sau consumul de droguri, inclusiv meseriile vecinilor din cartierul care te intereseaza.

Toate acestea si multe altele sunt suprapuse peste zecile de milioane de tranzactii efectuate în Londra din 1995 pâna în prezent si rezulta pretul corect al casei. Sunt informatii la care în România n-ar avea acces.

Vadim Toader: “Singurii care beneficiaza de lipsa transparentei sunt cei care au acces deja la informatia asta si nu vor ca altii sa aiba acces.”

Vadim a terminat printre primii una dintre cele mai prestigioase universitati ale lume. Acolo a învatat sa creada în propriile lui idei si, mai important, sa le puna în practica. A renuntat la o slujba bine platita ca sa-si încerce norocul pe cont propriu. Cu o echipa puternica si câteva milioane de lire, Vadim încearca sa aduca certitudine într-unul dintre cele mai imprevizibile domenii din lume si în acelasi timp sa ajute milioane de tineri în cautarea propriei case.