Rusia isi etaleaza puterea militara, prin manevre de o amploare inedita.

Publicat:11.09.2018, 05:32

300.000 de oameni, toate componentele armatei si soldati chinezi în sprijin: Rusia va lansa marti cele mai mari manevre militare din istoria sa, denuntate de NATO ca o repetitie a “unui conflict de mare anvergura”, noteaza luni într-o ampla sinteza France Presse.

Aceasta desfasurare masiva de forte si participarea armatelor chineza si mongola la exercitiile denumite “Vostok-2018” (“Est-2018”), preconizate sa aiba loc între 11 si 17 septembrie în Siberia orientala si în Extremul Orient rus, intervin într-un context de tensiuni persistente cu Occidentul, marcat de criza ucraineana, conflictul din Siria si numeroase acuzatii de amestec în politica occidentala.

Armata rusa a comparat aceasta demonstratie de forta cu “Zapad-81” (“Vest-81”) care - cu aproape de 40 de ani în urma - a mobilizat între 100.000 si 150.000 de soldati în cadrul Pactului de la Varsovia în Europa de Est, cele mai mari manevre organizate vreodata în perioada sovietica.

“Va fi ceva de genul Zapad-81, dar, în plus, se va impune un anumit mod”, a remarcat la sfârsitul lunii august ministrul apararii rus, Serghei Soigu, detaliind contingentul asteptat sa participe: 300.000 de soldati, 36.000 de vehicule militare, 1.000 de avioane si 80 de nave.

“Imaginati-va, 36.000 de vehicule militare deplasându-se în acelasi timp: tancuri, blindate pentru transportul trupelor, vehicule de lupta ale infanteriei. Si toate acestea, desigur, în conditii apropiate cât mai mult posibil de o situatie de lupta”, a exclamat el.

Întreg repertoriul modern al armatei ruse a fost mobilizat: rachete Iskander, capabile sa transporte ogive nucleare, tancuri T-80 si T-90 sau recentele avioane de lupta Su-34 si Su-35. Pe mare, flota rusa va desfasura mai multe fregate echipate cu rachete Kalibr, care au trecut proba focului în Siria.

Daca precedentele exercitii militare ruse în regiune, “Vostok-2014”, mobilizasera 155.000 de soldati, manevrele “Zapad-2017” (“Vest-2017”) organizate anul trecut la portile Uniunii Europene au implicat doar 12.700 de militari, potrivit Moscovei, dar Ucraina si tarile baltice au invocat un contingent cu mult mai mare.

În marja Forumului economic de la Vladivostok (Extremul Orient), la care este asteptat si presedintele chinez Xi Jinping, seful statului rus Vladimir Putin urmeaza sa asiste la manevrele “Vostok-2018”.

“Este o pregatire pentru un viitor razboi mondial. Statul Major rus considera ca acesta s-ar putea produce dupa 2020: fie un razboi global, fie o serie de conflicte regionale de amploare. Si inamicul sunt SUA si aliatii lor”, a explicat pentru AFP expertul militar rus Pavel Felghengauer. Potrivit acestuia, participarea Chinei la exercitiile respective, desi modesta, cu 3.200 de militari, reprezinta un factor-cheie. “Nu este un semn, un mesaj, ci pregatirea unui razboi real de mare amploare”, sustine Felghengauer.

Opinia sa este împartasita si de NATO, care apreciaza ca “Vostok-2018 demonstreaza ca Rusia se focalizeaza pe pregatirea în perspectiva unui conflict de mare amploare”.

“Aceasta se înscrie într-o tendinta pe care o vedem de la un timp: o Rusie mai sigura pe ea, care îsi majoreaza semnificativ bugetul apararii si prezenta militara”, a afirmat un purtator de cuvânt al Aliantei, Dylan White.

Aceste îngrijorari sunt nuantate de Rusia, în acest sens purtatoarea de cuvânt a diplomatiei ruse Maria Zaharova a declarat ca “Vostok-2018 se desfasoara departe de zona de responsabilitate a NATO si nu schimba cu nimic securitatea statelor sale membre”.

Din 2014 si odata cu deteriorarea grava a relatiilor între Moscova si Occident, Rusia si-a înmultit exercitiile militare de amploare, de la Caucaz si Marea Baltica pâna la Arctica, denuntând în acelasi timp extinderea NATO spre frontierele sale, o amenintare fundamentala pentru securitatea sa, conform noii doctrine militare ruse adoptate în acelasi an.

Manevrele ruse în Extremul Orient au fost precedate de exercitii în Marea Mediterana, de la 1 la 8 septembrie, la care au participat peste 26 de nave si 30 de avioane, în contextul consolidarii prezentei ruse în Siria, unde Moscova intervine militar din 2015.

Aceste aplicatii survin dupa aplicatiile militare desfasurate la începutul lunii septembrie în vestul Ucrainei, la care au participat 2.200 de soldati ucraineni, americani si din alte tari membre NATO.

Purtatorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat la sfârsitul lunii august: “Capacitatea (Rusiei) de a se apara în situatia internationala actuala, care este adeseori destul de agresiva si de neprietenoasa fata de tara noastra, este justificata, esentiala si fara alternativa”.

Sursa: Agerpres