Google+

"Rusia, nu uita, Basarabia nu-i a ta!". Mii de oameni, la un mars la Bucuresti pentru Unirea Romaniei cu Republica Moldova

Mii de persoane au participat, duminica dupa-amiaza, în Bucuresti, la un mars pentru unirea Romaniei cu Republica Moldova, la care s-au agitat steaguri tricolore si s-a scandat "Romania Mare, vechile hotare" si "Rusia, nu uita, Basarabia nu-i a ta!".

 

Iniţiatorii marşului pentru unirea cu Moldova cer candidaţilor la preşedinţie să aibă acest obiectiv

Proclamaţia, care a fost citită la locul de destinaţie el marşului - Piaţa "Sfântul Anton" din Centrul Vechi -, va fi trimisă Preşedinţiei, Guvernului, Parlamentului şi celor 14 candidaţi la alegerile prezidenţiale din noiembrie, au precizat organizatorii.

Tot organizatorii spun că vor cere şi factorilor decizionali din Republica Moldova "accelerarea proceselor de integrare" a acestui stat în România.

Participanţii, al căror număr a fost estimat de organizatori la peste 10.000, au agitat steaguri tricolore şi au scandat "România Mare, vechile hotare" şi "Rusia, nu uita, Basarabia nu-i a ta!".

Marşul, care a avut loc pentru al treilea an la rând în centrul Capitalei, a fost organizat de Platforma Unionistă Acţiunea 2012, ai cărei reprezentanţi spun că unirea României cu Republica Moldova este "singura soluţie pentru cetăţenii de peste Prut, în actualul context geopolitic".

Participanţii, mulţi veniţi din ţară şi din Republica Moldova, s-au adunat în zona Muzeului Ţăranului Român, de unde, la ora 14.30, au plecat în marş pe traseul Calea Victoriei - Strada Franceză - Piaţa "Sfântul Anton", unde au ajuns în jurul orei 16.30.

Printre participanţi s-au numărat tineri care şí-au vopsit tricolorul pe faţă şi au purtat ii sau alte haine cu motive tradiţionale, precum şi persoane în vârstă care au spus că sunt basarabeni stabiliţi de mult timp în România.

Pe pancartele manifestanţilor erau scrise mesaje precum "Vrem Unirea!', "Unirea, obiectiv naţional" şi "Moldova n-a fost a mea, nu e a voastră, ci a urmaşilor urmaşilor noştri în veacul vecilor".

Participanţii au mai scandat "Unitate naţională!", "Trăiasca, trăiasca, trăiasca şi-nflorească Moldova, Ardealul şi Ţara Românească!", iar din când în când au cântat, unul dintre versuri fiind "Daţi-le voie tinerilor români peste Prut, sunt aşteptaţi de fetele basarabene".

Cei veniţi la marş fără tricolor au putut cumpăra un steguleţ la faţa locului, cu 5 lei.

Ordinea şi siguranţa publică au fost asigurate, pe traseul marşului, de jandarmi, în timp ce poliţiştii de la Rutieră au dirijat circulaţia.

Sursa foto: mediafax.ro


Sursa: Mediafax.ro
Citeste mai multe despre: mars, romania, unire,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn