In urma evolutiilor recente din Republica Moldova legate de presiunea continua asupra Curtii Constitutionale si apelul Domnicai Manole, presedinta Curtii Constitutionale a Republicii Moldova, catre toate institutiile Uniunii Europene si internationale, presedintele Comitetului Parlamentar de Asociere UE-Republica Moldova, Siegfried Muresan a declarat:

„Uniunea Europeana urmareste cum Curtea Constitutionala a Republicii Moldova este supusa unei presiuni enorme pentru a emite un verdict in favoarea unui imprumut rusesc in data de 7 mai. Pe masura ce independenta Curtii Constitutionale este in pericol, trebuie sa o sustinem neconditionat.

UE urmareste modul in care judecatorii Curtii Constitutionale sunt hartuiti, santajati sau defaimati. Nimeni, nici un presedinte, nici un prim-ministru sau un partid de guvernamant nu poate obliga Curtea sa urmeze ordine politice in locul legii supreme.

Uniunea Europeana urmareste cum coloana vertebrala a unei justitii independente – Procuratura, Centrul National Anticoruptie – este inactiva sau chiar da o mana de ajutor autoritatilor actuale pentru a transforma independenta Curtii Constitutionale intr-o parodie si institutia intr-o obiect de valoare vandut celui care liciteaza cel mai mult.

Atacul asupra Curtii Constitutionale este deplorabil si de neacceptat. Disperarea presedintelui Dodon si a PSRM de a-i impovara pe cetatenii Republicii Moldova cu un imprumut rusesc nesigur doar pentru a-si asigura victoria la urmatoarele alegeri a depasit orice limita. Eforturile politizarii Curtii Constitutionale a Republicii Moldova vor avea consecinte negative asupra relatiilor dintre UE si Moldova.

Saptamana aceasta am vazut cum Curtea Europeana a Drepturilor Omului a condamnat Curtea Constitutionala a Romaniei in cazul demiterii procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi. Acest lucru este dovada ca, atunci cand o instanta respecta ordinele politice, aceasta isi pierde credibilitatea pentru totdeauna. De asemenea, orice politician care pune astfel de presiuni in instanta ajunge sa fie izolat si respins de toti partenerii internationali.

Parlamentul European nu va ramane doar un observator la astfel de incalcari constitutionale si se va asigura ca sprijinul actual si viitor pentru Moldova va fi reevaluat.”

Astazi, Curtea Constitutionala examineaza sesizarile privind Acordul de imprumut cu Federatia Rusa.

Vezi AICI desfasurarea sedintei de la Curtea Constitutionala.