Jamal Khashoggi, jurnalistul saudit, care a disparut pe 2 octombrie dupa ce a intrat in consulatul saudit din Istabul si-ar fi inregistrat moartea cu ceasul Apple, sustine un ziar turc proguvernamental, citat de CNN. Totusi expertii au alte teorii.

Publicat:13.10.2018, 13:18“Momentele în care Khashoggi a fost interogat, torturat si ucis au fost înregistrate în memoria ceasului sau Apple”, scrie ziarul Sabbah, precizând ca ceasul era sincronizat cu iPhone-ul sau, pe care i-l lasase logodnicei sale care astepta în fata consulatului.
Doi oficiali turci au declarat anterior  ca Khashoggi purta un ceas negru Apple când a intrat în consulat si ca dispozitivul era conectat cu telefonul mobil lasat afara.

Sabah, care citeaza “surse de încredere dintr-un departament special de informatii” pentru articol, scrie ca se crede ca Khashoggi ar fi pornit functia de înregistrare de pe telefon înainte de a intra în consulat.

Ziarul relateaza ca agentii secreti sauditi si-au dat seama dupa ce jurnalistul a murit ca telefonul înregistra de la distanta si ca au folosit amprenta degetului sau pentru a debloca ceasul si a sterge unele fisiere, dar nu toate. Înregistrarile ar fi fost gasite apoi pe telefonul lui, potrivit ziarului.

Totusi, nu este clar cum informatiile de pe ceasul lui Khashoggi ar fi putut fi transmise pe telefonul sau de afara, sau cum anchetatorii ar fi putut sa intre în posesia lor fara a obtine ceasul însusi.

De asemenea, reprezentanti Apple au negat pentru CNN ca ceasul are functie de verificare prin amprenta. Nu se stie clar nici cum ar fi fost transferate înregistrarile de pe ceas pe telefon, deoarece distanta era prea mare pentru ca o conexiune prin Blootooth sa functioneze.

Analistul Robert Baer a explicat pentru CNN ca daca exista într-adevar înregistrari cu moartea jurnalistului, acestea au fost obtinute de autoritatile turce printr-o alta metoda - turcii au pus microfoane în consulatul saudit.  Potrivit acestuia, turcii nu au încredere în niciun diplomat si este foarte posibil sa fi montat dispozitive audio video în consulatul saudit.

Cine este Jamal Khashoggi

Jamal Khashoggi, un critic al puterii de la Riad si colaborator al Washington Post, nu a mai dat niciun semn de viata de când a intrat în consulatul tarii sale la Istanbul, pe 2 octombrie, pentru demersuri administrative pentru a se casatori cu logodnica sa, o cetateana turca.

Disparitia lui Khashoggi este de natura sa adânceasca si mai mult diviziunile dintre Turcia si Arabia Saudita, ale caror relatii sunt deja tensionate dupa ce Ankara a trimis trupe în Qatar anul trecut, într-o demonstratie de sprijin fata de emirat, supus unui embargou de vecinii din Golf, la initiativa Riadului.