Google+

”Si-a inregistrat moartea cu un ceas Apple”. Ce s-a petrecut de fapt in cazul jurnalistului - VIDEO

”Si-a inregistrat moartea cu un ceas Apple”. Ce s-a petrecut de fapt in cazul jurnalistului - VIDEO
Embed:

Jamal Khashoggi, jurnalistul saudit, care a disparut pe 2 octombrie dupa ce a intrat in consulatul saudit din Istabul si-ar fi inregistrat moartea cu ceasul Apple, sustine un ziar turc proguvernamental, citat de CNN. Totusi expertii au alte teorii.“Momentele în care Khashoggi a fost interogat, torturat şi ucis au fost înregistrate în memoria ceasului său Apple”, scrie ziarul Sabbah, precizând că ceasul era sincronizat cu iPhone-ul său, pe care i-l lăsase logodnicei sale care aştepta în faţa consulatului.
Doi oficiali turci au declarat anterior  că Khashoggi purta un ceas negru Apple când a intrat în consulat şi că dispozitivul era conectat cu telefonul mobil lăsat afară.

 

Sabah, care citează “surse de încredere dintr-un departament special de informaţii” pentru articol, scrie că se crede că Khashoggi ar fi pornit funcţia de înregistrare de pe telefon înainte de a intra în consulat.

 

Ziarul relatează că agenţii secreţi saudiţi şi-au dat seama după ce jurnalistul a murit că telefonul înregistra de la distanţă şi că au folosit amprenta degetului său pentru a debloca ceasul şi a şterge unele fişiere, dar nu toate. Înregistrările ar fi fost găsite apoi pe telefonul lui, potrivit ziarului.

 

Totuşi, nu este clar cum informaţiile de pe ceasul lui Khashoggi ar fi putut fi transmise pe telefonul său de afară, sau cum anchetatorii ar fi putut să intre în posesia lor fără a obţine ceasul însuşi.

 

De asemenea, reprezentanţi Apple au negat pentru CNN că ceasul are funcţie de verificare prin amprentă. Nu se ştie clar nici cum ar fi fost transferate înregistrările de pe ceas pe telefon, deoarece distanţa era prea mare pentru ca o conexiune prin Blootooth să funcţioneze.

 

Analistul Robert Baer a explicat pentru CNN că dacă există într-adevăr înregistrări cu moartea jurnalistului, acestea au fost obţinute de autorităţile turce printr-o altă metodă - turcii au pus microfoane în consulatul saudit.  Potrivit acestuia, turcii nu au încredere în niciun diplomat şi este foarte posibil să fi montat dispozitive audio video în consulatul saudit.

 

Cine este Jamal Khashoggi

 

Jamal Khashoggi, un critic al puterii de la Riad şi colaborator al Washington Post, nu a mai dat niciun semn de viaţă de când a intrat în consulatul ţării sale la Istanbul, pe 2 octombrie, pentru demersuri administrative pentru a se căsători cu logodnica sa, o cetăţeană turcă.

 

Dispariţia lui Khashoggi este de natură să adâncească şi mai mult diviziunile dintre Turcia şi Arabia Saudită, ale căror relaţii sunt deja tensionate după ce Ankara a trimis trupe în Qatar anul trecut, într-o demonstraţie de sprijin faţă de emirat, supus unui embargou de vecinii din Golf, la iniţiativa Riadului. 


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn