Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, a precizat despre desfasurarea exercitiului national "Seism 2018" ca nu au fost intarzieri de reactii si ca aspecte punctuale aparute pe parcurs "s-au rezolvat foarte bine".

Publicat:14.10.2018, 10:06

Ultimul bilant al exercitiului Seism 2018 vorbeste despre 2.098 persoane decedate, 3.912 raniti, 7.250 persoane disparute, 30.000 persoane sinistrate si 130.000 de persoane afectate.

”De asemenea, 30.000 de consumatori sunt nealimentati cu energie electrica si 25.000 de persoane nu au acces la reteaua de alimentare cu apa. Au fost dsitruse 250 de case si avariate alte 900”, au precizat organizatorii simularii.

Seful DSU, Raed Arafat, a explicat ca operatiunile de cautare-salvare se continua, la fel continua sosirea în România a echipejul internationale.

În urma apelului international pe care România l-a lansat ca urmare a cutremurului, au ajuns în tara si 7 ambulante din Austria, 4 ambulante din Italia, o ambulanta din Ungaria, doua camioane pentru posuri medicale avansate nivel I, din Italia, si trei camioane din Austria. În cursul acestei zile vor ajunge echipa de cautare- salvare din Bulgaria si paramedici cu ambulanta din Republica Moldova. În aceasta dupa-amiaza, un avion civil pus la dispozitie de Institutul National de Cercetare Aerospatiala va aduce de la Timisoara 4 medici si asistenti medicali pentru suplimentare.

Potrivit lui Arafat, în Bucuresti, pe Arena Nationala, începând cu ora 19.00, se va organiza o alta tabara de sinistrati cu o capacitate de 600 de persoane, iar în interiorul stadionului pot fi adapostite alte 20.000 de persoane.

”Astazi, în cursul dupa-amiezii, este asteptat în România comisarul european pentru ajutor umanitar si managementul crizelor, Christos Stylianides”, a mai spus Arafat.

Raed Arafat a precizat ca peste sapte sute de pompieri din întreaga tara actioneaza la exercitiu, fiind sprijiniti de angajati din alte strucutri: Jandarmerie, Ministerul Apararii Nationale, Politie, aviatie civila.

”Cu toate aceste structuri ajungem la câteva mii de persoane”, a spus Arafat.

La acestia se adauga sase sute de ”raniti”, cei care asigura maghiajul acestora, dar si cei care fac scenariile exercitiului.

Seful DSU fost întrebat daca au fost identificate probleme dupa prima zi a exercitiului sau întârzieri de reactie.

”Întârzieri de reactie nu aun fost, au fost anumite aspecte de derolvat pe parcurs si care s-au rezolvat foarte bine. De exemplu, câns soseste o echipa internationala, poate lipseste o hartie. Asta este parte din exercitiu, ideea este cât de repede rezolvi aceasta problema. Am avut sprijin de la Vama, de la Politia de Frontiera. Un alt aspect este autorizarea medicilor care vin sa lucreze în România. Ei sunt medici fara drept de practica”, a explicat Raed Arafat.

Acesta a precizat ca lucrurile au fost rezolvate ca si când ar fi fost vorba despre o situatie reala, astfel încât sa se vada exact cât ar dura rezolvarea problemelor. În conditii normale, autorizarea medicilor straini pentru a lucra în România poate dura câteva saptamâni. Pentru situatiile de criza, s-a gasit solutia unei proceduri rapide care sa le permita medicilor sa lucreze în momentul în care ajung în tara. Acestia sunt autorizati temporar pentru lucrul în România.

Arafat a mai explicat ca s-au descoperit probleme în legislatie care îngreuneaza lucrurile.

”Sunt foarte multe aspecte în lege care duc foarte multe lucruri la nivel foarte înalt si, în caz de dezastru, s-ar putea sa nu ajungem la ele. De exemplu, vrei sa scoti unele lucruri de undeva, sunt lucruri care duc pâna la Horarîre de Guvern. Nu e fezabil ca în cazul unui dezastru orice lucru pe care vrei sa-l faci sa fie hotarât la nivelul acela”, a mai spus Arafat.

Autoritatile vor amplasa, duminica, doua tabere pentru sinistrati pe stadioanele din Afumati si Voluntari, în cadrul exercitiului national “Seism 2018”, a anuntat Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU). Potrivit sursei citate, cele doua tabere au o capacitate de câte 200 de persoane fiecare. În cadrul acestor tabere vor actiona, alaturi de echipele pompieri, si voluntari cooptati de organizatiile neguvernamentale.

Pompierii desfasoara, de asemenea, misiuni de cautare-salvare a persoanelor prinse sub darâmaturi la fabrica Iutei, de evacuare a persoanelor recuperate de sub darâmaturi la Academia Româna, dar si misiuni de salvare a unor persoane surprinse la înaltime la Fabrica de bere Rahova.

De asemenea, în cadrul exercitiului Seism 2018, o aeronava C-27J Spartan a Fortelor Aeriene Române, configurata pentru misiuni de evacuare medicala, a efectuat, în cursul noptii de sâmbata spre duminica, o misiune de evacuare pe ruta Bucuresti - Cluj pentru transferul a 15 raniti în urma seismului major înregistrat sâmbata dimineata. Dintre cei 15 raniti, sapte sunt intubati, trei dintre acestia prezentând arsuri.

Pacientii au fost asistati pe timpul zborului de catre o echipa SMURD din cadrul Spitalului de Urgenta Floreasca, formata din medici, asistenti si paramedici militari, ei fiind dusi la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj.

Tot în noaptea de sâmbata spre duminica, o echipa din Israel, cu peste 100 de medici, a sosit în România pentru a participa la exercitiului national “Seism 2018”, iar ambulante din Ungaria, Austria si Italia au intrat deja în tara cu acelasi scop.