Tensiunea pluteste in aer in Catalonia, cu o saptamana inainte de data la care guvernul catalan intentioneaza sa organizeze un referendum pentru independenta.

Publicat:23.09.2017, 11:18

Sustinatorii referendumului ies în strada de trei zile, de când mai multi oficiali au fost arestati pentru a împiedica desfasurarea consultarii. Vineri au manifestat si cei care vor sa ramâna între granitele Spaniei, mai putin vizibili pâna acum.
Câteva sute de manifestanti pro-unionisti au marsaluit ieri pe strazile Barcelonei, într-o atmosfera care amintea de cea de la un meci de fotbal. S-au catarat pe fatade ca sa smulga steagurile catalane arborate la ferestre. Si nu s-au sfiit sa le ceara socoteala celor din tabara adversa.

Tensiunea a crescut când au ajuns la sediul unui ONG care sustine independenta, dar nu s-au înregistrat incidente majore. Au mers apoi la sediul Garzii Civile, ca sa-si exprime sustinerea, unde au ars ori au rupt steaguri catalane.

“Uneori ma gândesc ca s-ar putea sa ajungem la un razboi civil între separatisti si spanioli. Pentru ca situatia nu se amelioreaza. Trebuie sa facem ceva”, spune un localnic.

Tot ieri, aproximativ doua mii de studenti s-au adunat la una dintre principalele universitati din Barcelona si au manifestat în favoarea consultarii interzise de Madrid. “Suntem aici ca sa aratam Guvernului spaniol ca suntem gata sa votam si ca nu le vom permite sa ne refuze acest drept.”

Spania se pregateste sa trimita înca cinci mii de politisti subordonati Ministerului de Interne de la Madrid, pe langa cei trei mii detasati deja. Madridul spune ca obiectivul acestora este sa se asigure ca referendumul declarat ilegal nu are loc.

Autoritatile catalane nu vor sa renunte, dar recunosc ca arestarile si confiscarea a numeroase buletine de vot le-au îngreunat planurile. Potrivit sondajelelor realizate înaintea tensiunilor de luna aceasta, cei mai multi dintre catalani sunt de acord cu organizarea unei consultari. Dar, în privinta independentei, sunt împartiti în tabere aproape egale.