Spiritul sarbatorilor de iarna cuprinde incet-incet continentul european. Aseara la Roma s-au aprins luminitele din pomul de Craciun, iar intr-un oras medieval din centrul Italiei a fost inaugurat, pentru al treizeci si optulea an la rand, un brad intrat in Cartea Recordurilor. In Germania, la cel mai vechi targ de Craciun din lume, a avut loc parada unei prajituri traditionale uriase.

Publicat:09.12.2018, 14:58

Stollenfest este un festival dedicat unei prajituri traditionale- un fel de cozonac cu fructe confiate si migdale, pregatit in perioada Craciunului. Ieri, patiserii din oraselul german Dresda au adus in fata pofticiosilor o sdtfel de prajitura de 3.850 de kilograme, pe care au plimbat-o prin oras cu o trasura, in cadrul unei parade grandioase acompaniata de o orchestra.

Dupa ce s-au asigurat ca a vazut-o toata lumea, cofetarii au trecut la taiat. Apoi au vandut cu sase euro si jumatate bucata de cozonac. Nimeni nu s-a plans de pret, pentru ca banii adunati sunt apoi donati unei fundatii de binefacere.

“Este foarte suculenta, are gust de fructe, are tot ce-i trebuie. E gustoasa."

 Stollenfest reprezinta apogeul targului de Craciun de la Dresda, care este cel mai vechi din lume. Tot ieri, primarita Romei a aprins luminile in pomul de Craciun. Bradul de 20 de metri a fost decorat cu cinci sute de globuri si 60 de mii de beculete.

Pomul a costat 376 de mii de euro si a fost donat de o platforma de streaming. Asta dupa ce, anul trecut, cel comandat de primarie a fost numit de localnici “Jigaritul” din motiv ca s-a scuturat foarte repede.

Cu mare fast a fost inaugurat si bradul din orasul italian Gubbio, considerat de Cartea Recordurilor Guinness drept cel mai mare din lume. Are 750 de metri inaltime si 450 latime si nu este tocmai un brad, ci un desen din luminite pe versantul unui munte din apropierea orasului. Opt kilometri de cablu a fost necesari pentru a realiza acest pom de Craciun inedit.