Google+

Succes pentru primul muzeu de arta privat din Romania. Are magazin, biblioteca si cafenea

Succes pentru primul muzeu de arta privat din Romania. Are magazin, biblioteca si cafenea
Embed:

Primul muzeu de arta privat din Romania s-a bucurat inca de la deschidere de un succes urias, semn ca oamenii au nevoie de cat mai multe spatii culturale.Galeria întinsă pe 5 etaje adună colecţii de fotografie şi sculptură, şi foarte important,130 de lucrări din 550 sunt ale artiştilor români. Conceptul este adus din vest, unde pe lângă muzeu, publicul are la dispoziţie: magazin, bibliotecă şi cafenea.

 

Zeci de vizitatori au păşit marţi seară în clădirea de 1.200 de metri pătraţi situată în cartierul Primăverii.

 

Erwin Kessler, director: ”Sunt 5 niveluri, iar pe două avem colecţia permanentă, pe altele două avem colecţia temporară cu 20 de artişti români. În mijlocul clădirii avem un atrium deschis în jurul căruia atârnă 3 interetaje cu expoziţia solo a artistului canadian Jeff Wall.”

Cel care şi a dorit acest muzeu este Roger Akoury, un om de afaceri libanez.

 

Este un colecţionar împătimit, fostul patron al unui important lanţ farmacutic şi dezvoltatorul unei companii de distribuţie de medicamente.

 

Clădirea ajunsă muzeu pare un buncăr care pluteşte. Are pereţi înveliţi în cărămidă ornamentală şi vitrată doar la parter şi mansardă.

 

Dan Perjovski, desenator şi scriitor: ”În România, instituţiile cred că oameni sunt cretini. Muzeele de stat din România cele înţepenite pot învăţa de la cele mari. Rolul unui muzeu nu mai e de a aduna obiecte şi de a le băga în depozit, ci să spună poveşti cu obiectele alea. Mergeţi la muzee şi vedeţi ce povesti priviţi, în afară de eticheta aia năroadă. Lumea nu se duce la muzeu pentru că se plictiseşte.”

 

Dezolant în ceea ce ne priveşte este şi cel mai recent clasament european despre participarea culturală. Românii sunt pe ultimul loc în Europa la citit, vizitat muzee, participat la proiecţii de filme sau spectacole, la cultură, în general.

 

Potrivit Eurostat, doar 18% dintre români vizitează măcar o dată pe an muzee, galerii sau monumente istorice.

 

În Bulgaria, procentul este 28%, iar în Cehia ajunge la 60%.


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn