Un scaun cu rotile care i-a apartinut lui Stephen Hawking s-a vandut, joi, cu aproape 400.000 de dolari la o licitatie organizata in scopuri caritabile.

Publicat:09.11.2018, 08:45Celebru pentru cercetarile sale pe tema originii universului, Hawking a decedat în luna martie, la vârsta de 76 de ani. Cercetatorul suferea de scleroza laterala amiotrofica si si-a petrecut cea mai mare parte din viata tintuit într-un scaun cu rotile.

O serie de obiecte care i-au apartinut astrofizicianului, printre care eseuri, medalii, premii si o copie semnata a lucrarii sale „Scurta istorie a timpului” au fost vândute joi în cadrul unei licitatii online, alaturi de scrisori si manuscrise ale lui Isaac Newton, Charles Darwin si Albert Einstein, informeaza Reuters, citat de Agerpres.

Astfel, scaunul cu rotile s-a vândut pentru suma de 391.740 dolari, iar teza de doctorat a obtinut o suma dubla.

Teza „Properties of expanding universes″, scrisa în 1965 si care contine 117 pagini, s-a vândut contra sumei de 584.750 lire sterline, cu mult peste estimarea initiala de 150.000 de lire sterline.

Medaliile si premiile, estimate la 15.000 de lire sterline, s-au vândut pentru 296.750 de lire sterline, în timp ce scaunul cu rotile motorizat de culoare rosie a obtinut 296.750 de lire sterline, în comparatie cu valoarea estimata de 15.000 de lire sterline.

Casa Christie’s a organizat licitatia online, care a durat noua zile si s-a desfasurat sub denumirea „On the Shoulders of Giants″, în scopul colectarii de fonduri destinate fundatiei Stephen Hawking si Asociatiei Bolilor Neuromotorii (Motor Neurone Disease Association.)

Licitatia le-a oferit admiratorilor lui Stephen Hawking prilejul sa cumpere obiecte care au apartinut celebrului om de stiinta.

„Stephen Hawking a fost o personalitate la scara planetara. Avea abilitatea uimitoare de a se conecta cu oamenii,” a declarata pentru Reuters Thomas Venning, conducatorul departamentului Books and Manuscripts din cadrul casei de licitatii Christie’s de la Londra, înainte de desfasurarea evenimentului.

Sursa: Agerpres