Blocul ACUM invita repetat PSRM la negocieri, dupa ce intalnirea de acum doua saptamani s-a incheiat fara rezultate. Socialistii nu au spus clar daca vor merge la discutii. Intre timp, Ilan Sor propune o metoda inedita de deblocare a negocierilor – ca reprezentantii SUA si cei ai Rusiei sa lamureasca lucrurile intre ei.

Publicat:23.04.2019, 15:35

La discutia noua lansata de ACUM mebrii blocului propun sa puna vorbeasca despre modalitatea prin care pot fi formate organele de lucru ale legislativului. Toate cu scopul de a evita alegerile anticipate. Intrevederea ar urma sa aiba loc maine la ora 11, la Parlament. Deputatul PSRM, Ion Ceban spune ca nu intelege daca chemarea celor de la PAS-PPDA inseamna si acceptarea propunerilor socialistilor evocate anterior: functia de presedinte al parlamentului pentru Zinaida Greceanii, sa conduca doua ministere, iar limba rusa sa aiba statut special.

Ion CEBAN, SECRETAR IDEOLOGIC AL PSRM: „Remarcam tonalitatea mai putin categorica a mesajelor celor de la ACUM, ceea ce ar putea crea pe viitor premize de discutii pe marginea depasirii crizei politice create, insa constatam cu regret ca PAS si DA inca nu sunt disponibili pentru a avea negocieri serioase privind propunerile PSRM aprobate la ultima sedinta a Consiliului Republican.”

...se arata intr-o postare pe facebook.

Intre timp, Ilan Sor vorbeste despre o noua modalitate de creare a unei coalitii parlamentare, astfel incat negocierile sa se poarte nu intre partide, ci intre fortele politice, facand referire la Vest si Est.

Ilan SOR, LIDER AL PARTIDULUI SOR: „Partidul SOR este gata sa creeze toate conditiile pentru o intalnire dintre reprezentantii SUA si ai Federatiei Ruse ca sa clarifice situatia politica din Republica Moldova. (…) Ca sa fie clar: negocieri directe dintre adevaratii stapani ai partidelor politice ar putea fi iesirea din situatia creata.”

...noteaza fostul primar de Orhei pe o retea sociala. Celelalte formatiuni care au acces in legislativ nu au reactionat deocamdata la aceasta declaratie. La doua luni de la scrutin, partidele nu au reusit sa se inteleaga pentru formarea unei coalitii si votarea unui nou guvern. In aceasta perioada, socialistii, care au cele mai multe mandate in Parlament, s-au intalnit cu democratii, alaturi de care au gasit afinitati, dar si cu Blocul ACUM. PSRM nu a ajuns la un numitor comun cu PAS-PPDA. Daca lucrurile continua in aceasta incertitudine, seful statului poate dizolva Legislativul si anunta alegeri anticipate.