Uniunea Europeana ar urma sa amane Brexitul pana cel putin in luna iulie, considerand ca premierul britanic Theresa May nu va obtine aprobarea Parlamentului in ceea ce priveste acordul negociat de Londra si Bruxelles.

Bruxellesul considera termenul limita de 29 martie ca nefiind plauzibil având în vedere opozitia interna pentru May si se asteapta ca Londra sa ceara prelungirea procesului demarat de articolul 50, potrivit The Guardian, citat de News.ro.

Un summit special al liderilor UE pentru a amâna Brexitul este asteptat sa fie convocat de presedintele Consiliului European, Donald Tusk, de îndata ce o cerere din partea Marii Britanii este primita. Oficialii UE au afirmat ca durata prelungirii discutiilor va fi determinata în functie de motivul invocat de May.

O prelungire din motive „tehnice” pâna în iulie este un prim pas probabil pentru a-i acorda timp lui May sa revizuiasca actualul acord. Un oficial UE a afirmat: „Daca premierul va supravietui si ne va informa ca are nevoie de mai mult timp pentru a convinge parlamentul, va fi oferita o prelungire tehnica pâna în iulie”.

Surse importante din UE au declarat ca ar putea oferita ulterior o prelungire mai lunga daca vor fi organizate alegeri sau un nou referendum în Marea Britanie, însa lucrurile ar putea fi complicate de alegerile europarlamentare din mai 2019.

Un diplomat UE a afirmat: „Prima sesiune a parlamentului este în iulie. Ar trebui ca parlamentarii europeni britanici sa fie acolo, daca Marea Britanie înca ar fi un stat membru. Însa lucrurile nu sunt albe sau negre în Uniunea Europeana”.

Comisia Europeana va publica luni o scrisoare prin care va fi oferi noi asigurari privind statutul temporar al solutiei de rezerva pentru granita din Irlanda de Nord pentru a convinge parlamentarii britanici sa aprobe acordul, însa oficialii UE nu sunt încrezatori ca aceasta masura va avea succes.

May trebuie sa informeze parlamentul britanic privind ce urmeaza sa faca la trei zile lucratoare daca acordul nu va fi aprobat. Oficialii UE considera ca indiferent de rezultat, va fi nevoie de o prelungire a perioadei de tranzitie de doi ani.

Danielle Haralambous, o analista britanica de la Economist Intelligence Unit, un centru de cercetare a riscurilor, a declarat: „Timpul se scurge si ne aflam într-o faza în care Brexitul poate avea loc la sfârsitul lui martie doar în situatia improbabila în care acordul lui May va fi aprobat pe 15 ianuarie sau daca parlamentul sustine iesirea din UE fara niciun acord. Pentru toate celelalte optiuni, guvernul va trebui sa câstige mai mult timp si credem ca UE va fi dispusa sa îl acorde pentru a evita o situatie dificila”.