Premierul britanic Theresa May s-a intalnit marti cu membrii cabinetului sau pentru a analiza posibilitatea ca Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord sa paraseasca UE fara un acord de retragere, pe fondul unei opozitii puternice in Parlament, transmite dpa.
Totodata, ministrul britanic al Apararii Gavin Williamson a anuntat marti, în Parlament, ca 3.500 de militari sunt ”pregatiti” sa intervina în cazul în care tara iese din Uniunea Europeana (UE) fara acord, relateaza AFP, preluata de News.ro.
Acesti militari - inclusiv rezervisti - vor fi ”pregatiti” sa sustina serviciile guvernamentale care vor anunta ca au nevoie, în pofida faptului ca nu s-a depus ”vreo cerere oficiala” în acest sens, a precizat ministrul.
Guvernul Theresai May a decis marti sa accelereze pregatirile în eventualitatea unei iesiri din UE fara acord, pe care a transformat-o de-acum într-o ”prioritate operationala”, cu 100 de zile înaintea Brexitului, prevazut la 29 martie.
”Cu doar trei luni înaintea iesirii din Uniunea Europeana, noi am atins acum punctul în care trebuie sa acceleram aceste pregatiri”, a declarat un purtator de cuvânt al lui May, la finalul ultimului consiliu de ministri din acest an.
În pofida faptului ca implementarea acordului retragerii încheiat cu Bruxellesul ramâne prioritara, scenariul unui ”no deal” va constitui ”o prioritate operationala a Guvernului”, a precizat ministrul Brexitului Stephen Barclay..
Theresa May a încheiat cu Bruxellesul un acord de divort, dupa 17 luni de negocieri dificile, pe care doreste ca parlamentarii sa-l ratifice, însa acestia îi sunt în majoritate ostili, consolidând scenariul unei iesiri fara acord.
Stephen Barcaly a adaugat ca ”ritmul” publicarii unor recomandari adresate întreprinderilor si gospodariilor va creste.
Guvernul accelereaza pregatirile pentru un Brexit necontrolat, fara acord cu UE
''Nu va exista niciun risc pentru locurile de munca, pentru servicii si pentru securitatea oamenilor în slujba carora ne aflam, întorcând spatele unui acord (cu Uniunea Europeana)'', a declarat May, potrivit Agerpres.
Ea a spus ca guvernul sau si-a accelerat deja pregatirile pentru potentiale probleme post-Brexit, ''precum fluxul traficului în diferite porturi aici, în Regatul Unit''.
La rândul sau, ministrul britanic pentru dezvoltare internationala Penny Mordaunt, care sustine iesirea tarii sale din blocul comunitar, a afirmat ca este ''absolut corect ca sa se accelereze acum pregatirile pentru un Brexit fara acord''.
Premierul britanic a anuntat luni ca intentioneaza sa reprogrameze pentru saptamâna care începe pe 14 ianuarie votul în parlament asupra acordului privind Brexitul.
''Multi membri ai acestei camere sunt îngrijorati de faptul ca trebuie sa luam o decizie în curând. Intentionam sa revenim asupra dezbaterii 'Votului relevant' în saptamâna care începe cu 7 ianuarie si sa organizam votul în saptamâna urmatoare'', a declarat sefa executivului britanic în fata membrilor Camerei Comunelor.
Theresa May i-a cerut joi Bruxellesului noi garantii pentru a o ajuta sa obtina ratificarea acordului de Brexit de catre deputatii britanici, dar liderii europeni au parut mai degraba agasati de aceste solicitari considerate prea vagi. Liderii Celor 27, care s-au declarat cu totii "gata sa o ajute" pe Theresa May, au adoptat un text, fara valoare juridica, menit sa atenueze îngrijorarile parlamentului britanic. Ei au repetat, totusi, ca acordul de divort "nu poate fi renegociat".
Noile garantii solicitate de Theresa May se refera la asa-numita ''plasa de siguranta'', solutia imaginata pentru a împiedica revenirea unei frontiere fizice între Irlanda si provincia britanica Irlanda de Nord, care ar pune în pericol acordurile de pace de pe insula.
Aceasta "plasa de siguranta" prevede crearea unui "teritoriu vamal unic" înglobând UE si Marea Britanie dupa tranzitia post-Brexit, care nu ar trebui sa se aplice decât în caz de esec al negocierilor care urmeaza privind viitoarele relatii comerciale ambitioase pe care Londra si Cei 27 vor sa le stabileasca.
“Posibil haos”
Guvernul a publicat deja, în ultimele luni, zeci de note tehnice evocând - în caz de ”no deal” - o crestere a cheltuielilor telefonice si bancare, eventuale penurii de medicamente sau un posibil haos în transporturi.
Banca Angliei a avertizat, la rândul ei, cu privire la o prabusire a lirei sterline si o crestere extrem de puternica a somajului.
Potrivit Downing Street, aproximativ 80.000 de întreprinderi, care vor fi cele mai afectate, urmeaza sa primeasca un e-mail în viitoarele zile, iar un ghid de peste 100 de pagini urmeaza sa fie publicat online.
La rândul sau, Comisia Europeana (CE) si-a intensificat si ea pregaturiele cu privire la un ”no deal”, pe care urmeaza sa le prezinte miercuri.
Theresa May a amânat în ultimul moment un vot în vederea unei ratificari a proiectului acordului sau, prevazut initial la 11 decembrie, de teama riscului respingerii acestuia de catre deputati, indiferent ca sustin un Brexit fara concesii sau o ramânere în clubul european. Textul urmeaza, în prezent, sa fie supus votului în a treia saptamâna din ianuarie.
Liderul opozitiei laburiste Jeremy Corbyn a depus luni o motiune de cenzura vizând-o pe Theresa May, în urma refuzului acesteia de a convoca vorul în vederea ratificarii îniante de saptamâna 14-20 ianuarie. Partidul Laburist vrea ca deputatii sa poata sa se pronunte înaintea vacantei parlamentare de sarbatori, din 21 decembrie pâna la 6 ianuarie.