La trei ani de la tragedia din clubul Colectiv, unde si-au pierdut viata 64 de persoane, artista Maria Gheorghiu - compozitoare, textiera si solista folk - a lansat videoclipul piesei "Niciodata uitarea".

Publicat:30.10.2018, 07:50Piesa a fost scrisa chiar în zilele urmatoare tristului eveniment, dar pe care nu a putut s-o cânte mult timp. Recent a înregistrat videoclipul si l-a lansat pe canalul sau Youtube.

“Am scris cântecul în zilele acelea fierbinti, cu gust de cenusa, sub primul impuls si am încercat sa-l aduc pe cât posibil mai aproape de adevarul dezbracat de metafora. Trei ani a ramas închis în mine, durut. Rar eram în stare sa-mi înghit lacrimile si sa îl cânt”, marturiseste Maria Gheorghiu într-o postare pe pagina sa de facebook.

“Niciodata uitarea” este o melodie care nu seamana cu nicio alta compusa si cântata de artista, e “un cântec-antidot împotriva uitarii, un strigat-clopot care sa ajunga pâna la Dumnezeu”, spune ea.

Orchestratia melodiei îi apartine lui Adrian Stavian, iar montajul video este realizat de Cristina Berinde.

“De trei ani încerc sa înteleg ce motivatii pot declansa în oameni asemenea resorturi criminale; câti dintre cei care se fac responsabili de cumplita tragedie COLECTIV(Ä‚) din 30 octombrie 2015 au curajul sa priveasca dincolo de ochii acestor tineri nevinovati? Nu avem voie sa uitam ce s-a întâmplat în seara zilei de 30 octombrie 2015! Multa vreme nu am fost în stare sa ajung acolo... nu am fost în stare sa înteleg de ce au murit atâtia copii frumosi. (...) De acum, cântecul nu mai este al meu, este al celor care au murit nevinovati, al celor care au supravietuit, dar au sufletele si trupurile arse; este al vostru, al celor care îl veti vedea si îl veti da mai departe, sa ajunga unde trebuie”, mai spune Maria Gheorghiu.

Artista participa marti, 30 octombrie, la “Marsul Chitarelor”, începând cu ora 19.00, când victimele incendiului din Colectiv vor fi comemorate pe traseul Piata Unirii - Club Colectiv.

***

În urma incendiului din 30 octombrie 2015 de la clubul bucurestean Colectiv, situat în Str. Tabacarilor nr. 7, sectorul 4, unde trupa Goodbye to Gravity sustinea un concert de lansare a noului album “Mantras of War”, peste 60 de persoane si-au pierdut viata.

Ministerul Afacerilor Interne anunta, în cursul noptii de 30 spre 31 octombrie 2015, ca 27 de persoane au murit si 162 de persoane au fost spitalizate, în urma tragicului eveniment de la clubul Colectiv. Ranitii au fost transportati la spitalele Floreasca, de Arsi, Elias, Militar, ″Sf. Pantelimon″⁣, Judetean Ilfov, ″⁣Sf. Ioan″⁣, ″⁣Bagdasar-Arseni″⁣, Municipal, Coltea, ″⁣Marie Curie″⁣ si “Grigore Alexandrescu”. Dintre persoanele ranite, 34 au fost transferate la clinici medicale din Austria, Belgia, Olanda, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Israel si Elvetia.

În urmatoarele doua luni, numarul persoanelor decedate a ajuns la 63, iar în 14 martie 2016 numarul persoanelor decedate a ajuns la 64. Între victimele care si-au pierdut viata în urma incendiului s-au aflat si membri ai trupei Goodbye to Gravity - basistul Alex Pascu, bateristul Bogdan Lavinius Enache, chitaristii Vlad Å¢elea si Mihai Alexandru.

În iulie 2017, un supravietuitor al incendiului din clubul bucurestean Colectiv a murit, iar Eugen Iancu, presedintele Asociatiei Colectiv GTG 3010, a spus ca este cea de-a 65-a victima a incendiului din Colectiv. “Este vorba de un baiat, ale carui traume au continuat, asa cum continua în cazul tuturor victimelor din Colectiv - toti cei care au fost în foc, dar si parintii lor - pentru care, din pacate, nu prea mai face nimeni nimic”, a spus la acel moment presedintele Asociatiei Colectiv GTG 3010.

Asociatia Colectiv GTG 3010 a fost înfiintata de cei care au avut de suferit în mod direct în urma incendiului din Clubul Colectiv si, potrivit site-ului colectivgtg.com, numara printre membrii sai victime ale incendiului, rude ale celor raniti si ale celor decedati.

Sursa: Agerpres