Presedintele american Donald Trump a postat pe Twitter, dupa ce a vizitat trupele americane in Irak, un videoclip impreuna cu puscasii marini, aparent dezvaluind locatia fortelor speciale, care este de obicei tinuta secreta, scrie The Guardian.

În videoclip, Trump poate fi vazut cu membrii fortelor speciale care fac parte din Seal Team Five, fara ca fetele lor sa fie acoperite, scrie News.ro.

Oficialii Departamentului Apararii au declarat pentru Newsweek ca informatiile privind locatia fortelor speciale este aproape mereu clasificata. Trump, ca lider al fortelor armate, are autoritatea de a declasifica aceasta informatie, dar de obicei fetele membrilor fortelor speciale sunt cenzurate în fotografiile oficiale si videoclipuri pentru a le proteja identitatea.

Trump a ajuns în Irak în a doua zi de Craciun, dupa ce a fost criticat în trecut pentru ca nu viziteaza trupele americane din strainatate. Vizita sa a fost tinuta secret iar reporterii care l-au însotit au trebuit sa cada de acord sa nu dezvaluie niciun detaliu despre calatorie pâna când presedintele nu si-a încheiat discursul în fata soldatilor.

Trump a facut o poza cu locotenentul-comandant Kyu Lee, care a afirmat ca este preotul militar al Seal Team Five.

„La un moment dat Kyu Lee i-a spus lui Trump ca este preotul militar pentru Seal Team Five. Lee îsi aminteste ca Trump i-a spus: „În acest caz, hai sa facem o poza”, se arata în articolul redactat de Brian Bennett de la revista TIME.

Trump a postat videoclipul pe contul sau de Twitter de la bordul Air Force One dupa ce avionul a parasit spatiul aerian irakian.

În videoclip Trump poate fi vazut facând semnul de aprobare, el si sotia sa Melania stând alaturi de soldati pentru ca apoi sa le strânga mâna trupelor. El scrie pe Twitter ca alaturi de sotia sa Melania au fost onorati sa viziteze militarii de la baza aeriana Al Asad din Irak.

Malcolm Nance, un fost specialist al serviciilor secrete din marina americana, a declarat pentru Newsday ca videoclipul încalca protocolul, identitatile membrilor fortelor speciale fiind de obicei ascunse.

„Securitatea operatiunii este cel mai important aspect al misiunilor. Numele reale, fetele si identitatile persoanelor implicate în operatiunile speciale sunt de obicei tinute secret într-o zona de lupta. Dezvaluirea lor, printr-o expunere neobisnuita în media, chiar daca este vorba despre seful fortelor armate, ar putea fi un boom de propaganda daca oricare dintre acesti soldati ar fi retinuti de un guvern ostil sau capturat de o grupare terorista. Nu ar încapea îndoiala privind cine sunt si ce fac”, a declarat el.