Uciderea unei turiste de 36 de ani din Florida, in timp ce isi petrecea concediul in Costa Rica, a starnit ingrijorarea autoritatilor din SUA in ceea ce priveste siguranta acestei tari din America Centrala.

Publicat:06.12.2018, 13:56

Carla Stefaniak, o turista americana, a disparut în urma cu o luna. Ea era cazata într-un complex de apartamente de lânga capitala San Jose. Suspect este Bismarck Espinoza Martinez, un barbat de 32 de ani care lucra pentru o firma de securitate în cladirea în care femeia se cazase prin Airbnb, informeaza CNN.


Stefanik mersese în Costa Rica pentru a-şi celebra a 36-a aniversare. Luni, o parte din trupul ei a fost gasit la câteva sute de metri de complexul de apartamente în care era cazata şi se afla în stare avansata de degradare. Poliţiştii au intervievat mai multe persoane care au luasera legatura cu suspectul, înainte aceasta sa dispara, în 28 noiembrie. El a stârnit controverse dupa ce a oferit declaraţii contradictorii.

El statea în apartamentul de lânga cel închiriat de femeie. Luni, barbatul a fost arestat de teama sa nu fuga din ţara, în condiţiile în care este un migrant din Nicaragua.

În urma autopsiei, anchetatorii au stabilit ca a fost înjunghiata în zona gâtului şi ca fusese lovita la nivelul capului. În apartamentul suspectului au fost decoperite pete care sunt „compatibile cu sângele” victimei.

Pâna de curând, Costa Rica era considerata cea mai sigura destinaţie de calatorie din America Centrala, întrucât a fost ferita de violenţa din ţarile vecine. Cu toate acestea, în ultimii ani a crescut rata criminalitaţii.

„Rata criminalitaţii a crescut şi cetaţenii americani sunt victime frecvente. Cetaţenii americani sunt sfatuiţi sa fie în alerta”, avertizeaza Ambasada SUA.

Astfel, turiştii sunt sfatuiţi sa evite anumite cartiere, precizând ca sunt frecvente crimele violente, jafurile armate, agresiunile, în anumite cartiere, unde prezenţa poliţiei este redusa.

„Infractorii acţioneaza în grupuri mici, dar pot acţiona şi pe cont propriu”, mai avertizeaza ambasada.

Şi în luna august, doi turişti din Mexic şi Spania au fost ucişi pe doua plaje din Costa Rica.

În 2017, a fost raportat un numar record de crime – 603, adica 12,1 la 100.000 de locuitori, fiind cea mai ridicata rata din istoria ţarii.