Un avion de vanatoare suedez s-a prabusit, marti, in sudul Suediei, dupa ce s-a izbit de o pasare. Pilotul a reusit sa se catapulteze inainte de impactul cu solul.

Publicat:21.08.2018, 15:01

„Este vorba de o coliziune cu o pasare. Pilotul a trebuit sa se catapulteze’’, a declarat pentru AFP Johan Lundgren, purtator de cuvânt al fortelor armate suedeze, informeaza Agerpres.

Accidentul s-a produs la o distanta de opt kilometri nord de o baza aeriana militara, un loc izolat si împadurit din apropiere de orasul Ronneby, în sudul Suediei, fara sa se înregistreze victime.

Pilotul efectua o misiune de antrenament cu un Jas Gripen, un avion de vânatoare fabricat de catre producatorul suedez Saab. El a fost transportat la spital pentru a efectua o serie de examene.

Nu este ceva rar ca avioane sa intre în coliziune cu pasari în Suedia, unde 400 de incidente de acest fel au loc în fiecare an, a declarat un analist de la Agentia suedeza de Transporturi, Charlotte Billgren, contactata de catre agentia de presa TT.

Grupul suedez de aparare si aeronautica Saab, care produce avioane de lupta Gripen, utilizate de catre fortele aeriene braziliene, ungare, thailandeze si sud-africane - si care încearca sa patrunda pe piata indiana -, nu este la primul sau accident.

În 2017, un pilot thailandez a murit într-un accident al avionului sau, un JAS 39 Gripen, în timpul unui show aviatic. În 2015, un Gripen închiriat de catre Ungaria a fost avariat dupa ce a derapat pe o baza aeriana ceha.