Daca pentru multi, gadgeturile sunt in continuare un moft, un barbat din Statele Unite este convins ca un ceas inteligent i-a salvat viata.

Publicat:10.01.2019, 09:29

I-a semnalat o problema medicala pe care nici el, nici medicii nu stiau ca o are. E adevarat ca asemenea gadgeturi sunt utile, recunosc medicii, dar nu trebuie sa ne bazam exclusiv pe ele.

Barry Maden recunoaste ca îi plac gadgeturile, dar, asa cum povesteste sotia lui, si-a cumparat un ceas inteligent din motive practice.

Barry Maden: “Initial si l-a luat pentru ca are o aplicatie care detecteaza riscul de cazaturi. Daca ar fi cada si eu nu sunt prin preajma, senzorul ar detecta caderea si ar suna la urgenta.”

Ceasul trebuia sa fie o plasa de siguranta pentru Barry, dupa ce a suferit o leziune cerebrala. Dar în loc de caderi, a detectat o problema de care barbatul nici nu era constient.

Barry Maden:“Mi-a zis ca inima mea e în fibrilatie atriala si ar trebui sa merg la doctor.”

Fibrilatia atriala este o forma de aritmie cardiaca, ce poate duce la aparitia unor cheaguri de sânge si accidente vasculare, daca nu e tratata.

Ceasul i-a aratat lui Barry cum aratau bataile inimii lui si l-a convins sa actioneze.

Barry Maden: “Când am ajuns la urgenta, mi-au facut un EKG propriu-zis, cu aparatura standard.”

Care a confirmat diagnosticul pus de ceasul inteligent. Barry a fost sedat, iar medicii i-au oprit inima si i-au repornit-o, pentru a-i imprima ritmul corect. Asa ca ceasul nu mai e doar un gadget pentru el.

Barry Maden: “Probabil ca as fi ajuns mai târziu la doctor, daca n-as fi avut ceva care sa-mi spuna ca nu e totul în regula.”

Nu va duceti la medic doar când va trimit gadgeturile, atrag atentia specialistii. Functia de electrocardiograma a ceasului inteligent folosit de Barry, de exemplu, nu poate detecta cele mai multe anomalii de ritm cardiac sau modificari electrice asociate atacului de cord. Dar atunci când va trimite la medic, ascultati-o neaparat.