Imagini tulburatoare filmate in Yemen, unde milioane de oameni au nevoie de ajutor umanitar urgent.

Publicat:20.02.2019, 09:10

Imagini cu o fetiţa de 12 ani, Fatima Qoba, atât de înfometata încât a ajuns sa cântareasca 10 kilograme arata ororile razboiului şi ale foametei care afecteaza ţara.

Copila este tratata într-o clinica din Hajjah. Familia ei, 11 copii şi tatal lor, a fugit din casa de la graniţa cu Arabia Saudita iar acum locuieşte sub un copac. ”Nu avem cu ce sa o hranim” a povestit una dintre surorile ei.

”Criza umanitara din Yemen ramâne cea mai grava din lume. Aproape patru ani de conflict si de declin economic grav împing tara pe marginea foametei si exacerbeaza necesitatile în toate sectoarele”, a spus Biroul ONU de coordonare a afacerilor umanitare.

”Estimam ca 80% din populatie, adica 24 milioane de persoane, au nevoie de o forma de ajutor umanitar sau de protectie, dintre care 14,3 milioane de maniera urgenta”, susţine ONU.

Biroul ONU mai arata ca ”numarul de persoane care au nevoie acuta (de asistenta sau de protectie) a crescut cu 27% fata de anul trecut”, si ca ”doua treimi din totalitatea regiunilor se afla deja în situatie de pre-foamete”.

O coalitie condusa de Arabia Saudita intervine militar din martie 2015 în conflictul din Yemen de partea guvernului si împotriva rebelilor houthi, sustinuti de Iran.

Conflictul s-a soldat pâna acum cu aproximativ 10.000 de morti, în majoritate civili, si cu mai mult de 60.000 de raniti, conform unui bilant partial al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), considerat însa de ONG-uri ca mult inferior celui real.

Sursa: Ruptly TV