Google+

Un jurnalist de investigatii din rus, care a scris despre moartea militarilor din Siria, gasit mort dupa ce ar fi cazut de la balconul apartamentului sau

Un jurnalist de investigatie rus, care a scris despre moartea militarilor rusi din Siria, a murit la spital dupa ce a cazut de la etajul cinci al blocului in care locuia.

Maxim Borodin a fost găsit de vecini şi transportat, de urgenţă, la spital, unde a murit. Oficialii locali au declarat că nu s-a găsit nicio dovadă care să indice că Borodin ar fi vrut să se sinucidă, însă a fost exclusă şi ipoteza unei crime, având în vedere că apartamentul era închis pe interior, semn că nimeni altcineva nu a putut intra sau ieşi din locuinţa victimei, scrie BBC.

 

‘Nu există niciun motiv să deschidem o anchetă penală. Mai multe versiuni sunt luate în considerare, inclusiv cea a unui accident, dar nu există semne că ar fi avut loc o crimă’, a declarat luni pentru Tass Comisia de anchetă locală. 

 

 Pe de altă parte, un prieten apropiat al jurnalistului a declarat că Borodin i-ar fi mărturisit, în urmă cu două zile înainte de producerea tragediei, că apartamentul său a fost supravegheat de mai mulţi agenţi de securitate.

 

Vyacheslav Bashkov la descris pe Borodin drept un “jurnalist cinstit şi onest” şi a spus că bărbatu l-a contactat la ora cinci dimineaţa, pe 11 aprilie, spunând că a văzut de pe balcon “mai mulţi bărbaţi cu cagule şi arme în apropierea locuinţei sale”. Ulterior, Borodin şi-a înştiinţat prietenul că a fost vorba doar de un exerciţiu efectuat de autorităţile locale.

 

Editorul-şef al publicaţiei Novyy Den, unde a lucrat Borodin, nu crede că moartea lui a fost un simplu accident, subliniind că nu avea niciun motiv pentru care să-şi pună capăt zilelor. 
Investigaţiile lui Maxim Borodin.

 

În ultimele săptămâni, jurnalistul a scris despre mercenari ruşi cunoscuţi sub numele de “grupul Wagner”, care au fost ucişi în Siria, în luna februarie, într-o confruntare cu forţele americane.

 

Săptămâna trecută, şeful CIA, Mike Pompeo, a declarat că “sute de mercenari ruşi au murit în ciocnirile din provincia Deir al-Zour, după ce ar fi luat parte la un atac al luptătorilor guvernului pro-sirian în sediul unui aliat al Statelor Unite”.

 

Săptămâni mai târziu, Rusia a recunoscut că zeci de cetăţeni ruşi au fost ucişi sau răniţi, dar au subliniat că nu erau soldaţi obişnuiţi.


Borodin a investigat, de asemenea, scandaluri politice, inclusiv acuzaţiile făcute de o escorta din Belarus, cunoscută sub numele de Nastya Rybka, într-un videoclip postat de liderul opoziţiei ruse, Alexei Navalny.

 

Jurnaliştii din Rusia au fost adesea hărţuiţi sau atacaţi în ultimii ani pentru munca lor. În aceeaşi zi în care Maxim Borodin a fost găsit cu răni mortale, un alt jurnalist a fost agresat în Ekaterinburg.

 

Potrivit Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), un ONG cu sediul la New York, 58 de jurnalişti au fost ucişi în Rusia din 1992, scrie Agerpres.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn