Google+

Un mesaj descoperit pe peretele unei case rescrie istoria - VIDEO

Un mesaj descoperit pe peretele unei case rescrie istoria - VIDEO
Embed:

Descoperirea a fost prezentata marti in parcul arheologic din Pompei si a fost calificata de Alberto Bonisoli, ministrul italian al culturii, drept “extraordinara”.

 

O inscripţie în cărbune, descoperită pe peretele uneia dintre casele din Pompei, pune în sfârşit capăt îndoielii istorice privind data la care Vezuviul a erupt şi a îngropat oraşul, atestând că marea erupţie a avut loc la 24 octombrie şi nu la 24 august în anul 79 după Hristos, cum se credea până acum.

 

Până acum multe cărţi şi ghiduri de călătorie semnalau că ziua erupţiei a fost pe 24 august anul 79, bazându-se pe o scrisoare a lui Plinius cel Tânăr trimisă lui Tacit, însă experţii notau că este vorba de o eroare de transcriere şi că era vorba de fapt de 24 octombrie.

 

Descoperirea anunţată pune astfel capăt îndoielii având în vedere că pe unul din pereţii casei apărută după noi excavaţii în aşa numita zonă ‘Regio V’ s-a găsit o inscripţie datată “a şaisprezecea zi înainte de calendele din noiembrie”, care potrivit calendarului nostru corespunde datei de 17 octombrie, prin urmare, cu o săptămână înainte de cumplita erupţie.

 

Bonisoli, care a vizitat marţi situl arheologic, a declarat că în aceste zile “se scriu cu modestie cărţile Istoriei” şi a subliniat că poate vreun secretar a transcris greşit scrisoarea lui Plinius cel Tănăr în Evul Mediu”.

 

În această nouă zonă de excavaţii, care cuprinde o suprafaţă de aproape 3 kilometri, încep să apară noi descoperiri de mare importanţă şi au fost scoase la lumină trei noi ‘domus’ dotate cu balcoane, noi schelete şi unelte care vor aduce noi date istoriei acestui oraş.

 

Printre acestea se află şi spectaculosul “lararium”, altarul care se construia în casele romane pentru a aduce ofrande divinităţilor şi pe care poate fi admirată o decoraţiune foarte bine conservată reprezentând o grădină.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn