Portretul controversatului George Villiers, pictat de Rubens, a fost gasit dupa aproape 400 de ani.

Publicat:24.09.2017, 11:09

Portretul controversatului George Villiers, primul duce de Buckingham, care ar fi fost amantul Regelui Iacob I al Angliei si Iacob al VI-lea al Scotiei, semnat de pictorul flamand Peter Paul Rubens, a fost identificat dupa aproape 400 de ani, informeaza BBC.com.


Lucrarea a fost identificata de doctorul Bendor Grosvenor, care lucreaza la programul ”Britain’s Lost Masterpieces” al televiziunii BBC Four. Tabloul era inclus în colectia Glasgow Museums si era expus la Pollok House.


Însa, straturile de vopsea adaugate ulterior lucrarii si secole de murdarie au facut ca tabloul sa fie considerat o copie ulterioara a portretului, realizata de un alt artist.

Portretul restaurat al lui George Villiers, primul duce de Buckingham, a fost certificat ca lucrare semnata de Rubens de catre Ben van Beneden, director al Casei Memoriale a lui Rubens, aflata în Antwerp.

”Sansa de a descoperi un portret al unei personalitati atât de importante în istoria britanica, realizat de unul dintre cei mai mari artisti ai tuturor timpurilor, a fost ceva extraordinar”, a spus Bendor Grosvenor.

Identificarea lucrarii a fost realizata prin curatarea acesteia, analiza lemnului pe care a fost pictata, care dateaza din anii 1620 si care era pregatit într-un mod tipic pentru studioul lui Rubens, precum si printr-o analiza cu raze X.

Pictura a fost supusa unor lucrari de conservare efectuate de expertul Simon Gillespie, pentru a o readuce la aspectul original, aceasta urmând sa fie expusa din nou la Pollok House.

Portretul ”Ducele de Buckingham” dateaza din jurul anului 1625. Subiectul a fost o figura controversata, care a devenit unul dintre preferatii regelui Iacob I al Angliei si Irlandei si rege al Scotiei, cu numele Iacob al VI-lea. Natura relatiei lor a fost subiectul unor dezbateri extinse. Unii experti sustin ca cei doi erau amanti, în timp ce altii considera ca erau pur si simplu prieteni apropiati.

În timpul lucrarilor de renovare efectuate de English Heritage la Palatul Apethorpe din comitatul englez Northamptonshire – una dintre resedintele preferate ale regelui, a fost descoperit un pasaj secret care unea dormitoarele celor doi barbati.

Ducele a fost asasinat în anul 1628, la vârsta de 35 de ani, dupa trei ani de la moartea regelui.

Identificarea tabloului va fi prezentata în primul program al noului sezon ”Britain’s Lost Masterpieces”, care va fi transmis miercuri de BBC Four.