Un comitet de experti a dat unda verde utilizarii canabisului in scop medicinal in Franta

Publicat:13.12.2018, 16:57

Comitetul de experti înfiintat de Agentia franceza pentru Siguranta Medicamentelor (ANSM) considera ″pertinenta autorizarea utilizarii canabisului în scop terapeutic″⁣ pentru anumiti pacienti si în cazuri specifice, se mentioneaza într-un aviz publicat joi de catre ANSM, potrivit AFP.

Indicatiile enumerate de catre experti includ ″durerile refractare la terapiile accesibile″⁣, ″⁣anumite forme de epilepsie″⁣, ″⁣tratament de sustinere în oncologie″⁣, ″⁣cazuri paliative″⁣ si contractiile musculare care îi afecteaza pe bolnavii de scleroza în placi.

Comitetul ″doreste ca monitorizarea pacientilor tratati sa fie realizata sub forma unui registru national pentru a se asigura evaluarea beneficiilor si riscurilor, ca evaluarea efectelor indezirabile sa se faca în mod regulat si sa fie realizata de catre retelele de farmacovigilenta si pentru supravegherea adictiilor, iar cercetarea sa fie încurajata″⁣.

Acesta se pronunta în mod clar pentru ″o evolutie în domeniul legislatiei″⁣, dar exclude în acelasi timp ″⁣modul de administrare prin fumat″⁣, adica prin fumarea unui joint, având în vedere riscurile pe care le presupune pentru sanatate, în special cel cancerigen.

În a doua faza, acest comitet de experti numit în septembrie pentru o perioada de un an va pune la punct modalitatile de punere în aplicare (lege sau decret), modalitatile posibile de administrare (spray, capsule, picaturi, supozitoare...), modalitatea de procurare a produselor (reteta, farmacii... ) si o eventuala decontare prin asigurarile sociale.

În Franta, un singur medicament, Sativex, a obtinut autorizatia de comercializare în 2014 pentru tratarea rigiditatii si spasmelor musculare (″spasticitate″⁣) în cazul sclerozei în placi, dar nu este comercializat deoarece nu exista un acord asupra pretului între laborator si autoritatile din domeniul sanatatii.

Alte medicamente precum Marinol sunt accesibile doar cu autorizatie temporara nominala, ceea ce restrictioneaza în mod considerabil utilizarea.

Circa 30 de tari din lume au autorizat canabisul terapeutic, printre care numeroase state americane, Canada si 21 de tari din Uniunea Europeana precum Elvetia, Norvegia, Israel si Turcia.