Google+

Una dintre cele mai mari tari din UE ar putea legaliza canabisul. Care sunt conditiile

Un comitet de experţi a dat unda verde utilizarii canabisului in scop medicinal in Franta

 

Comitetul de experţi înfiinţat de Agenţia franceză pentru Siguranţa Medicamentelor (ANSM) consideră ″pertinentă autorizarea utilizării canabisului în scop terapeutic″⁣ pentru anumiţi pacienţi şi în cazuri specifice, se menţionează într-un aviz publicat joi de către ANSM, potrivit AFP.

 

Indicaţiile enumerate de către experţi includ ″durerile refractare la terapiile accesibile″⁣, ″⁣anumite forme de epilepsie″⁣, ″⁣tratament de susţinere în oncologie″⁣, ″⁣cazuri paliative″⁣ şi contracţiile musculare care îi afectează pe bolnavii de scleroză în plăci.

 

Comitetul ″doreşte ca monitorizarea pacienţilor trataţi să fie realizată sub forma unui registru naţional pentru a se asigura evaluarea beneficiilor şi riscurilor, ca evaluarea efectelor indezirabile să se facă în mod regulat şi să fie realizată de către reţelele de farmacovigilenţă şi pentru supravegherea adicţiilor, iar cercetarea să fie încurajată″⁣.

Acesta se pronunţa în mod clar pentru ″o evoluţie în domeniul legislaţiei″⁣, dar exclude în acelaşi timp ″⁣modul de administrare prin fumat″⁣, adică prin fumarea unui joint, având în vedere riscurile pe care le presupune pentru sănătate, în special cel cancerigen.

În a doua fază, acest comitet de experţi numit în septembrie pentru o perioadă de un an va pune la punct modalităţile de punere în aplicare (lege sau decret), modalităţile posibile de administrare (spray, capsule, picături, supozitoare...), modalitatea de procurare a produselor (reţetă, farmacii... ) şi o eventuală decontare prin asigurările sociale.

 

În Franţa, un singur medicament, Sativex, a obţinut autorizaţia de comercializare în 2014 pentru tratarea rigidităţii şi spasmelor musculare (″spasticitate″⁣) în cazul sclerozei în plăci, dar nu este comercializat deoarece nu există un acord asupra preţului între laborator şi autorităţile din domeniul sănătăţii.

 

Alte medicamente precum Marinol sunt accesibile doar cu autorizaţie temporară nominală, ceea ce restricţionează în mod considerabil utilizarea.

 

Circa 30 de ţări din lume au autorizat canabisul terapeutic, printre care numeroase state americane, Canada şi 21 de ţări din Uniunea Europeană precum Elveţia, Norvegia, Israel şi Turcia.


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn