Google+

Ungaria, a doua tara din UE, dupa Germania, care si-a repatriat rezerva de aur. Cat aur mai are Romania si unde il tine

Banca Nationala a Ungariei (NBH) a anuntat marti ca a finalizat repatrierea, de la Londra la Budapesta, a rezervei de aur a Ungariei, informeaza agentia MTI.

 

A fost repatriată o cantitate de aproximativ 100.000 de uncii (aproape trei tone) de metal preţios care, la cursul actual de schimb, are o valoare de 130 de milioane de dolari, scrie Agerpres.
În opinia Băncii Naţionale a Ungariei, păstrarea rezervei de aur în interiorul ţării poate consolida şi mai mult încrederea pieţelor financiare în Ungaria. NBH adaugă faptul că şi alte bănci centrale din Europa, precum cele din Olanda, Germania şi Austria, au decis să repatrieze o parte din rezervele lor de aur.

 

În cazul României, rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României (BNR) au crescut cu 4,7%, la 35,073 miliarde de euro, în februarie comparativ cu nivelul de la finalul lunii ianuarie. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, iar în condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale valoarea acesteia s-a situat la 3,6 miliarde de euro. Totodată, rezervele internaţionale ale României (valute plus aur), la 28 februarie 2018, au fost de 38,673 miliarde de euro, faţă de 37,095 miliarde de euro, la 31 ianuarie 2018.

 

Mai mult de jumătate din rezerva de aur a Băncii Naţionale a României este depozitată în afara graniţelor ţării, în principal la Londra.

 

A doua cea mai mare rezervă de aur din lume s-a întors acasă

 

Banca centrală a Germaniei a anunţat, anul trecut, că a finalizat programul de a repatria o parte din rezerva de aur a ţării, în valoare de aproape 31 mld. de dolari, pe care o ţinea depozitată la New York şi Paris.

 

Germania a început, în 2013, să-şi aducă la Frankfurt aurul ţinut în străinătate. Ultimele 100 de tone au fost mutate de la Paris la începutul anului trecut, a informat banca. În total, 743 de tone au fost transferate, iar programul de repatriere a fost finalizat cu trei ani mai devreme decât fusese stabilit initial.

 

Pe lângă o serie de speculaţii apărute în Germania în ultimii ani, mişcarea a fost făcută şi ca urmare a faptului că lumea în care trăim se schimbă cu rapiditate: Germania nu mai este îngrijorată că rezerva sa de aur va ajunge sub control sovietic, cea mai mare temere din timpul Razboiului Rece.

 

După cel de-Al Doilea Război Mondial, Germania şi-a refăcut rezerva de aur de la zero. Pe măsură ce economia ţării se întărea, Germania a transformat în aur dolarii pe care îi câştiga din exporturi. De teama unei invazii sovietice, Germania şi-a păstrat rezerva de aur în străinătate, chiar şi după ce dolarul a fost decuplat de preţul aurului.

 

În urma crizei datoriilor din zona euro, o mare parte din populaţia Germaniei şi-a exprimat dorinţa ca un procentaj mai mare din rezerva de 3.381 de tone de aur să fie stocată acasă, iar unii au ridicat semne de întrebare cu privire la existenţa acestor rezerve. În replică, Bundesbank a publicat o lista detaliată cu locaţia, numărul de inventar, greutatea şi puritatea fiecărui lingou din rezervă sa.

 

Păstrarea peste hotare a rezervei de aur a Germaniei este o moştenire a sistemului Bretton Woods, înfiinţat la finele celui de-al Doilea Război Mondial. Pe lângă rezervele stocate în SUA, alte aproximativ 400 de tone de aur din rezervă Germaniei sunt stocate la Bank of England. Londra şi New York-ul sunt principalele centre pentru tranzacţiile cu aur, precum şi două centre valutare globale, iar în situaţii de criză aurul stocat în aceste centre poate fi convertit în lire sterline sau dolari.

 

Rezerva de aur a Germaniei, evaluată la aproximativ 130 de miliarde de dolari, este a doua din lume ca mărime, dupa cea a SUA.

Sursa: incont.ro
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn