Google+

Verificari interne la Jandarmeria din Bucuresti dupa ce un jandarm a lovit un protestatar cu pumnul: ”Si-a pierdut calmul”

Conducerea Jandarmeriei analizeaza imaginile in care un jandarm loveste manifestanti in Piata Universitatii, a declarat Georgian Enache, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei din Bucuresti.

 

“Imaginile sunt în atenţia Direcţiei Generale de Jandarmi a Bucurestiului care va face o analiză serioasă asupra modului în care a acţionat”, a afirmat Enache, conform news.ro.

 

El a susţinut că jandarmul ”şi-a pierdut calmul sub presiunea mulţimii care încerca cu forţa să desfacă barajul”. “E o acţiune individuală a unui jandarm, care nu poate fi generalizată”, a precizat Georgian Enache.

 

De asemenea, Jandarmeria Bucuresti a publicat o reacţie pe contul de Facebook, în care precizează: ”Există situaţii în care jandarmii din prima linie, aflaţi de multe ore în dispozitiv, în picioare, în condiţii meteorologice deosebite, pot fi supuşi unei presiuni extrem de mari, presiune ce poate genera şi astfel de comportamente. Responsabilitatea acestei acţiuni punctuale, a unui jandarm, va fi stabilită de verificările interne.”

 

Mesajul publicat de Jandarmerie:


”Imaginile apărute în spaţiul public, care prezintă acţiunea individuală a unui jandarm aflat în dispozitivul de ordine publică, fac obiectul unei verificări interne.

 

Se va analiza punctual acel moment, dar şi întregul ansamblu de decizii şi contextul operativ premergător acestuia, astfel încât să avem o imagine corectă asupra acestui comportament şi nu doar una fragmentară.

 

La acest moment, cunoaştem identitatea jandarmului din dispozitiv şi în urma derulării acestei proceduri de verificare vom stabili exact ce anume a condus la o astfel de atitudine.

 

Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu dinamica unei astfel de misiuni, extrem de complexe, vă informăm că dispozitivele de ordine publică au mecanisme de autoreglare în timpul desfăşurării misiunii.

 

Există situaţii în care jandarmii din prima linie, aflaţi de multe ore în dispozitiv, în picioare, în condiţii meteorologice deosebite, pot fi supuşi unei presiuni extrem de mari, presiune ce poate genera şi astfel de comportamente. Responsabilitatea acestei acţiuni punctuale, a unui jandarm, va fi stabilită de verificările interne.

 

Explicaţiile însă sunt necesare pentru a înţelege întregul context şi a nu judeca distorsionat o misiune de ordine publică care, în ansamblu s-a desfăşurat în condiţii de normalitate, fără a exista incidente majore, persoane rănite sau distrugeri ale bunurilor publice.

 

Referitor la situaţia creată la gurile de metrou, facem precizarea că decizia Jandarmeriei de a temporiza şi a redirecţiona accesul persoanelor care se deplasau de la staţia de metrou către ieşirea dinspre Teatrul Naţional a fost luată pentru a evita apariţia unor busculade, întrucât zona Pieţei Universităţii era blocată şi era nevoie de o ieşire controlată a persoanelor.

 

Totodată, au fost realizate mai multe filtre de control care au avut un scop preventiv pentru a descuraja eventuale acte de tulburare a ordinii publice, filtre care şi-au dovedit eficienţa, în urma acestor controale fiind găsite asupra unor persoane mai multe obiecte periculoase care ar fi putut provoca rănirea gravă a participanţilor.

 

Persoanelor asupra cărora au fost depistate obiectele periculoase, le-au fost întocmite actele de constatare sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de Art. 372 Cod Penal ,,Port sau folosirea fără drept de obiecte periculoase”.

 

Imagini cu un jandarm care loveşte cu pumnul participanţi la protestele de sâmbătă din Piaţa Universităţii au fost distribuite intens pe reţelele sociale provocând reacţii vehemente.

 

Sursa: News.ro


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn