Conducerea Jandarmeriei analizeaza imaginile in care un jandarm loveste manifestanti in Piata Universitatii, a declarat Georgian Enache, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei din Bucuresti.

Publicat:21.01.2018, 14:34

“Imaginile sunt în atentia Directiei Generale de Jandarmi a Bucurestiului care va face o analiza serioasa asupra modului în care a actionat”, a afirmat Enache, conform news.ro.

El a sustinut ca jandarmul ”si-a pierdut calmul sub presiunea multimii care încerca cu forta sa desfaca barajul”. “E o actiune individuala a unui jandarm, care nu poate fi generalizata”, a precizat Georgian Enache.

De asemenea, Jandarmeria Bucuresti a publicat o reacţie pe contul de Facebook, în care precizeaza: ”Exista situaţii în care jandarmii din prima linie, aflaţi de multe ore în dispozitiv, în picioare, în condiţii meteorologice deosebite, pot fi supuşi unei presiuni extrem de mari, presiune ce poate genera şi astfel de comportamente. Responsabilitatea acestei acţiuni punctuale, a unui jandarm, va fi stabilita de verificarile interne.”

Mesajul publicat de Jandarmerie:


”Imaginile aparute în spaţiul public, care prezinta acţiunea individuala a unui jandarm aflat în dispozitivul de ordine publica, fac obiectul unei verificari interne.

Se va analiza punctual acel moment, dar şi întregul ansamblu de decizii şi contextul operativ premergator acestuia, astfel încât sa avem o imagine corecta asupra acestui comportament şi nu doar una fragmentara.

La acest moment, cunoaştem identitatea jandarmului din dispozitiv şi în urma derularii acestei proceduri de verificare vom stabili exact ce anume a condus la o astfel de atitudine.

Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu dinamica unei astfel de misiuni, extrem de complexe, va informam ca dispozitivele de ordine publica au mecanisme de autoreglare în timpul desfaşurarii misiunii.

Exista situaţii în care jandarmii din prima linie, aflaţi de multe ore în dispozitiv, în picioare, în condiţii meteorologice deosebite, pot fi supuşi unei presiuni extrem de mari, presiune ce poate genera şi astfel de comportamente. Responsabilitatea acestei acţiuni punctuale, a unui jandarm, va fi stabilita de verificarile interne.

Explicaţiile însa sunt necesare pentru a înţelege întregul context şi a nu judeca distorsionat o misiune de ordine publica care, în ansamblu s-a desfaşurat în condiţii de normalitate, fara a exista incidente majore, persoane ranite sau distrugeri ale bunurilor publice.

Referitor la situaţia creata la gurile de metrou, facem precizarea ca decizia Jandarmeriei de a temporiza şi a redirecţiona accesul persoanelor care se deplasau de la staţia de metrou catre ieşirea dinspre Teatrul Naţional a fost luata pentru a evita apariţia unor busculade, întrucât zona Pieţei Universitaţii era blocata şi era nevoie de o ieşire controlata a persoanelor.

Totodata, au fost realizate mai multe filtre de control care au avut un scop preventiv pentru a descuraja eventuale acte de tulburare a ordinii publice, filtre care şi-au dovedit eficienţa, în urma acestor controale fiind gasite asupra unor persoane mai multe obiecte periculoase care ar fi putut provoca ranirea grava a participanţilor.

Persoanelor asupra carora au fost depistate obiectele periculoase, le-au fost întocmite actele de constatare sub aspectul savârşirii infracţiunii prevazute de Art. 372 Cod Penal ,,Port sau folosirea fara drept de obiecte periculoase”.

Imagini cu un jandarm care loveste cu pumnul participanti la protestele de sâmbata din Piata Universitatii au fost distribuite intens pe retelele sociale provocând reactii vehemente.

Sursa: News.ro