Google+

Viata rusilor in era lui Vladimir Putin. Schimbarile produse in ultimii 20 de ani

Timp de aproape doua decenii, Vladimir Putin a dominat scena politica din Rusia si a devenit liderul de necontestat al acestei tari.

 

De-a lungul domniei sale, în calitate de preşedinte şi premier, el a fost martorul unei explozii economice, a unei expansiuni militare şi a restabilirii Rusiei ca putere majoră pe plan internaţional.


Standardele de viaţă pentru majoritatea ruşilor s-au îmbunătăţit şi a apărut un sentiment de reînnoire a stabilităţii şi mândriei naţională. Dar preţul, spun analiştii, a fost eroziunea democraţiei din Rusia.


Cum s-a schimbat viaţa pentru ruşii obişnuiţi în tot acest timp?

1. Mai puţini oameni săraci

Nivelul sărăciei a scăzut semnificativ, iar Rusia se află încă peste medie în ceea ce priveşte cele mai mari economii ale lumii.

rusia

2. Însă creşterea salariilor a încetat recent

În timpul primului mandat al lui Putin în funcţia de preşedinte, salariile au crescut în mod constant cu peste 10% pe an. De la revenirea în funcţie, în 2012, după o perioadă în funcţia de premier, o creştere semnificativă s-a dovedit a fi mai evazivă, cu o serie de crize şi sancţiuni economice.

 

Între 2011 şi 2014, venitul minim pe economie a crescut cu 11%, iar în epoca lui Putin economia consumatorului rus s-a extins considerabil. 

rusia

3. Mai mulţi oameni au o maşină şi mai multe microunde decât gospodării

Aventura Rusiei cu Lada continuă, iar autoturismele Lada reprezintă 311.588 din totalul de 1.595.737 de autoturisme noi vândute în 2017.

 

Deţinătorii de maşini din Rusia se află la egalitate cu fostele ţări din Blocul de Est, Polonia şi Ungaria, dar cu mult în urmă în comparaţie cu Finlanda, care are 76 de autoturisme la 100 de gospodării, potrivit Asociaţiei Europene a Producătorilor de Automobile.

rusia

4. Ruşii s-au îndrăgostit de Ikea

Rusia a deschis primul magazin în anul 2000, ca parte a unui centru comercial marca MEGA din Khimki, lângă Moscova. A intrat direct în topul primelor 10 magazine Ikea din întreaga lume.

 

Până în 2015, ţara era cea de-a doua cea mai rapidă creştere a imperiului IKEA. Compania are acum 14 magazine în toată ţara, de la St Petersburg la Novosibirsk, cu trei în jurul Moscovei.

rusia

5. Şi de şampanie...

Există o dispută asupra cantităţii de băutură pe care ruşii o consumă. Cifrele oficiale arată o scădere, dar nu şi cele de 80% dezvăluite de ministrul sănătăţii.

 

Scăderea consumului de vodcă se datorează, în parte, creşterii unei culturi de bere şi vinuri mai “occidentale”. Berea a fost considerată o dată aproape o băutură răcoritoare în Rusia, dar unii oligarhi au deschis deja vinăriile proprii.

rusia

6. La fel ca pretutindeni, consumul de internet a crescut

Internetul rus are proprii giganţi, site-ul de top este platforma social media VK, cu aproximativ 90 de milioane de utilizatori, comparativ cu 20 de milioane de utilizatori Facebook, potrivit analizei Băncii Mondiale.

 

Motorul de căutare Yandex ocupă al doilea loc. Fiind construit în limba rusă, iar algoritmii îi conferă un avantaj competitiv faţă de Google. 

rusia

7. Dar şi circurile sunt în declin

Cu peste 60 de locaţii permanente în întreaga Rusie, circurile, cum ar fi Circul de Stat din Moscova. Dar ei s-au confruntat cu o concurenţă puternică şi defecţiuni faţă de rivalii occidentali, cum ar fi Cirque du Soleil.

 

Şi din 2010, apetitul pentru spectacolul de circ a scăzut cu 60%.

rusia

8. Şi aşa sunt şi bibliotecile publice

La fel ca în orice altă parte, frecventarea bibliotecilor a scăzut, deoarece accesul la internet a explodat. 

rusia

9. Populaţia Rusiei creşte din nou

Unul dintre obiectivele mari ale preşedintelui Putin a fost de a transforma declinul dramatic al populaţiei, care a început în jurul sfârşitului comunismului, în 1991.

 

Înainte de a candida din nou în funcţia de preşedinte în 2012, Putin a propus să cheltuiască 1,5 miliarde de ruble pentru creşterea ratei natalităţii. Probabil prin coincidenţă, în 2012, rata natalităţii rusească a depăşit rata mortalităţii pentru prima dată în 21 de ani.

 

Când a scăzut în 2017, adversarii lui Putin au văzut o şansă de a ataca, evidenţiind o scădere de 10,6% între 2016 şi 2017, în realitate o schimbare de la 12,9 la 11,5 naşteri la o mie de persoane.

 

Cele mai mari rate ale natalităţii sunt în republicile din Caucaz, cum ar fi Cecenia şi Dagestan, în timp ce cele mai populare nume pentru copiii născuţi în Moscova sunt Alexandru şi Sofia.

rusia

O armată puternică a fost întotdeauna o parte esenţială a identităţii naţionale a Rusiei, dar Uniunea Sovietică a falimentat efectiv într-un efort de a se compara cu Statele Unite în timpul Războiului Rece.

 

Prăbuşirea Uniunii Sovietice a scos forţele armate în penurie, deoarece bugetele au fost reduse. Echipamentul şi armamentul au devenit descendenţi, iar moralul a căzut.

 

Vladimir Putin şi-a arătat intenţia de a inversa acest declin şi de a reconstrui Rusia ca o forţă militară modernă. Iar în timpul lui Putin în funcţie s-a observat că Rusia îşi extinde puterea militară în Cecenia, Georgia, Ucraina de Est şi, mai recent, Siria.

rusia

Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn