Ziua Marinei Romane 2018. Ziua Marinei, cel mai mare spectacol naval al anului, este marcata, in premiera in sapte orase din Romania: Constana, Galati, Mangalia, Tulcea, Braila, Bucuresti si Cernavoda.

Publicat:15.08.2018, 05:37

Astfel, la evenimente vor participa mii de marinari militari, zeci de nave si numeroase aparate militare de zbor.

Manifestarile dedicate Zilei Marinei Române au început duminica, 5 august, la Galati, cel mai mare port fluvial si maritim al României, evenimente fiind organizate de Fortele Navale Române la Constanta, Mangalia, Tulcea, Braila, Bucuresti si Cernavoda pâna miercuri, 15 august, când este programat, la Constanta, cel mai mare spectacol naval.

Program de Ziua Marinei

Exercitiul Naval Fortele Navale Române 18, cel mai mare spectacol naval al anului, este programat miercuri, 15 august, între orele 10.00 - 12.30, la Constanta, Mangalia, Braila si Tulcea. Activitatile specifice vor continua, între orele 13.00 - 15.00, în Portul Tomis din Constanta, unde marinarii militari vor organiza jocuri si concursuri traditionale marinaresti.

Conform programului ceremoniilor, dupa intonarea imnului national, discursurile oficialitatilor si o ceremonie religioasa, va începe spectacolul naval. Oamenii vor putea vedea cu acest prilej nava-scoala Mircea, cele trei remorchere ale Fortelor Navale, iar evenimentul va continua cu lansarea unor scafandri de la bordul unui elicopter si cu o secventa de lupta împotriva aviatiei inamice, executata de toate navele din dispozitivul de pe mare, informeaza News.ro.

Scenariul va continua apoi cu o procedura standard de cautare si de atac a unui submarin inamic, realizata de doua elicoptere Puma Naval, un avion de cercetare P 8 Poseidon (SUA), corveta „Contraamiral Eustatiu Sebastian” si de trei ambarcatiuni rapide. Dupa descoperirea submarinului inamic, acesta va fi atacat din aer si de pe mare.

Un alt moment va fi legat de combaterea migratiei ilegale pe mare, urmând sa fie realizat de nave si ambarcatiuni ale Ministerului Afacerilor Interne si ale Agentiei Române de Salvare a Vietii pe Mare.

În încheiere, în jurul orei 12.30, toate navele participante vor saluta audienta printr-o parada navala, iar Garda de Onoare si detasamentele de militari din Fortele Navale Române, împreuna cu militari din Italia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii si din Ucraina, care participa în premiera la sarbatorirea Zilei Marinei Române, vor defila pe faleza din fata Comandamentului Flotei.

Ziua se va încheia cu concertul Muzicii Militare a Fortelor Navale, sustinut pe faleza din Constanta, începând cu ora 20,00, iar marinarii militari se vor retrage cu torte, în intervalul orar 21,00 - 23,00, în orasele Constanta si Mangalia.

La Muzeul National al Marinei Române din Constanta, intrarea va fi libera miercuri între orele 9.00 - 17.00.

Un vas din epoca romana va defila pe Dunare

Un vas din epoca romana va defila, miercuri dimineata, pe Dunare, în cadrul manifestarilor organizate de autoritati cu prilejul Zilei Marinei Române si al Zilelor municipiului Tulcea, iar la bord se vor afla sportivi de performanta ai clubului Danubius.

Vasul roman, botezat Fridericiana Alexandrina Navis (FAN), a fost reconstruit în cadrul unui proiect finantat anul trecut de Universitatea Nurnberg cu prilejul împlinirii a 275 de ani de activitate si respecta toate detaliile unei barci utilizata pentru patrulare pe Dunare în secolul I, atunci când a fost datata.

„La bordul navei, avem doua tipuri de vâsle. Sunt vâsle cu o lungime de 1,18 metri si altele cu o lungime de 0,5 metri al caror capat difera si care se utilizau în functie de adâncimea fluviului. (...) A fost o nava de patrulare a Dunarii. Cu o asemenea nava se puteau deplasa rapid trupe când atacau barbarii. Atunci, Dunarea si Rinul erau un fel de autostrada”, a declarat, într-o conferinta de presa, initiatorul proiectului, profesorul de istorie antica din cadrul Universitatii Nurnberg, Boris Dreyer.

Reconstructia FAN dupa una din navele descoperite în apropiere de orasul german Ingolstadt a început în urma cu un an si jumatate, potrivit sursei citate, si s-a încheiat în luna aprilie 2018.

„Sunt vinovat, în mare masura, de venirea acestei nave la Tulcea. M-am gândit ca ar fi bine sa fie si la gurile Dunarii, având în vedere ca în antichitate se naviga de la izvoare pâna în Tulcea de astazi”, a declarat cercetatorul din cadrul Institutului de Arheologie din Iasi, Alexander Rubel.

Potrivit directorului ICEM, Sorin Ailincai, miercuri dimineata, FAN va încheia parada vaselor militare care va avea loc pe Dunare, cu prilejul Zilei Marinei Române si al Zilelor municipiului Tulcea.

„Nava romana va fi ultima din parada navala, înaintea concursului de barci cu rame. Va avea doar o trecere, va saluta publicul si îsi va continua drumul. La final, va fi suita pe peridoc si se va întoarce în Germania”, a mentionat directorul ICEM.

În timpul paradei, la bordul FAN vor fi 14 sportivi ai clubului Danubius. „Toti cei 14 sportivi sunt din judet sunt medaliati la campionatele nationale si s-au oferit voluntari pentru actiune. Cel mai mic are 12 ani, iar cel mai mare 17 ani”, a precizat antrenorul de kaiac-canoe, Doru Lazar.

Cine participa la eveniment

La eveniment si-au anuntat prezenta presedintele Klaus Iohannis si ministrul Apararii, Mihai Fifor.

Organizatia judeteana PSD Constanta sustine ca „nu este exclusa posibilitatea ca la ceremonii sa apara “persoane incitatoare la violenta, cu scopul de a adresa injurii nu numai principalului partid de guvernamânt, ci si administratiilor centrale reprezentate la festivitati”.

„În contextul tulburarilor din ultimele zile, de pe scena politica româneasca, Organizatia Judeteana a Partidului Social Democrat Constanta considera ca nu este exclusa posibilitatea ca, la ceremoniile prilejuite de Ziua Marinei, sa apara persoane incitatoare la violenta, cu scopul de a adresa injurii nu numai principalului partid de guvernamânt, ci si administratiilor centrale reprezentate la festivitatile de mâine”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a PSD Constanta.

Organizatia Judeteana PSD Constanta precizeaza ca „se delimiteaza de orice potentiala atitudine antisociala, de actiuni violente, care nu urmaresc decât destabilizare, cu mentiunea ca social-democratii nu au fost, nu sunt si nu vor fi nicicând adeptii sau promotorii instigarii la violenta, sub nicio forma”.

Restricţii de trafic

Aproximativ 250 de jandarmi de la Gruparea Mobila Constanta, în cooperare cu Politia Judeteana Constanta, Serviciul Politiei Rutiere, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Constanta, Garda de Coasta si Politia Locala, vor asigura ordinea publica la sarbatorirea Zilei Marinei.

De asemenea, între orele 7.00-15.00, traficul rutier va fi restrictionat în zona peninsulara a municipiului Constanta: intersectia strazii Traian cu strada Termele Romane pâna la Poarta 1 Port Constanta; intersectia strazii Traian cu Bulevardul Tomis pâna în Piata Ovidiu; prelungirea strazii Traian, pe Valea Portului, pâna la Poarta 1 Port Constanta; intersectia strazii Traian cu strada Negru Voda si intersectia strazii Negru Voda cu strada Ecaterina Varga.

Ziua Marinei Române a fost organizata pentru prima data în anul 1902, la Constanta, la data de 15 august, cu prilejul sarbatoririi Adormirii Maicii Domnului, protectoarea marinarilor, iar în anul 2009 aceasta zi a fost declarata sarbatoare nationala.