Google+

Ziua Marinei Romane 2018. Mii de persoane sunt asteptate la cel mai mare spectacol naval al anului

Ziua Marinei Romane 2018. Ziua Marinei, cel mai mare spectacol naval al anului, este marcata, in premiera in sapte orase din Romania: Constana, Galati, Mangalia, Tulcea, Braila, Bucuresti si Cernavoda.

 

Astfel, la evenimente vor participa mii de marinari militari, zeci de nave şi numeroase aparate militare de zbor.

 

Manifestările dedicate Zilei Marinei Române au început duminică, 5 august, la Galaţi, cel mai mare port fluvial şi maritim al României, evenimente fiind organizate de Forţele Navale Române la Constanţa, Mangalia, Tulcea, Brăila, Bucureşti şi Cernavodă până miercuri, 15 august, când este programat, la Constanţa, cel mai mare spectacol naval.

 

Program de Ziua Marinei

Exerciţiul Naval Forţele Navale Române 18, cel mai mare spectacol naval al anului, este programat miercuri, 15 august, între orele 10.00 - 12.30, la Constanţa, Mangalia, Brăila şi Tulcea. Activităţile specifice vor continua, între orele 13.00 - 15.00, în Portul Tomis din Constanţa, unde marinarii militari vor organiza jocuri şi concursuri tradiţionale marinăreşti.

 

Conform programului ceremoniilor, după intonarea imnului naţional, discursurile oficialităţilor şi o ceremonie religioasă, va începe spectacolul naval. Oamenii vor putea vedea cu acest prilej nava-şcoală Mircea, cele trei remorchere ale Forţelor Navale, iar evenimentul va continua cu lansarea unor scafandri de la bordul unui elicopter şi cu o secvenţă de luptă împotriva aviaţiei inamice, executată de toate navele din dispozitivul de pe mare, informează News.ro.

 

Scenariul va continua apoi cu o procedură standard de căutare şi de atac a unui submarin inamic, realizată de două elicoptere Puma Naval, un avion de cercetare P 8 Poseidon (SUA), corveta „Contraamiral Eustaţiu Sebastian” şi de trei ambarcaţiuni rapide. După descoperirea submarinului inamic, acesta va fi atacat din aer şi de pe mare.

 

Un alt moment va fi legat de combaterea migraţiei ilegale pe mare, urmând să fie realizat de nave şi ambarcaţiuni ale Ministerului Afacerilor Interne şi ale Agenţiei Române de Salvare a Vieţii pe Mare.

 

În încheiere, în jurul orei 12.30, toate navele participante vor saluta audienţa printr-o paradă navală, iar Garda de Onoare şi detaşamentele de militari din Forţele Navale Române, împreună cu militari din Italia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii şi din Ucraina, care participă în premieră la sărbătorirea Zilei Marinei Române, vor defila pe faleza din faţa Comandamentului Flotei.

 

Ziua se va încheia cu concertul Muzicii Militare a Forţelor Navale, susţinut pe faleza din Constanţa, începând cu ora 20,00, iar marinarii militari se vor retrage cu torţe, în intervalul orar 21,00 - 23,00, în oraşele Constanţa şi Mangalia.

 

La Muzeul Naţional al Marinei Române din Constanţa, intrarea va fi liberă miercuri între orele 9.00 - 17.00.

 

Un vas din epoca romană va defila pe Dunăre

 

Un vas din epoca romană va defila, miercuri dimineaţa, pe Dunăre, în cadrul manifestărilor organizate de autorităţi cu prilejul Zilei Marinei Române şi al Zilelor municipiului Tulcea, iar la bord se vor afla sportivi de performanţă ai clubului Danubius.

 

Vasul roman, botezat Fridericiana Alexandrina Navis (FAN), a fost reconstruit în cadrul unui proiect finanţat anul trecut de Universitatea Nurnberg cu prilejul împlinirii a 275 de ani de activitate şi respectă toate detaliile unei bărci utilizată pentru patrulare pe Dunăre în secolul I, atunci când a fost datată.

 

„La bordul navei, avem două tipuri de vâsle. Sunt vâsle cu o lungime de 1,18 metri şi altele cu o lungime de 0,5 metri al căror capăt diferă şi care se utilizau în funcţie de adâncimea fluviului. (...) A fost o navă de patrulare a Dunării. Cu o asemenea navă se puteau deplasa rapid trupe când atacau barbarii. Atunci, Dunărea şi Rinul erau un fel de autostradă”, a declarat, într-o conferinţă de presă, iniţiatorul proiectului, profesorul de istorie antică din cadrul Universităţii Nurnberg, Boris Dreyer.

 

Reconstrucţia FAN după una din navele descoperite în apropiere de oraşul german Ingolstadt a început în urmă cu un an şi jumătate, potrivit sursei citate, şi s-a încheiat în luna aprilie 2018.

 

„Sunt vinovat, în mare măsură, de venirea acestei nave la Tulcea. M-am gândit că ar fi bine să fie şi la gurile Dunării, având în vedere că în antichitate se naviga de la izvoare până în Tulcea de astăzi”, a declarat cercetătorul din cadrul Institutului de Arheologie din Iaşi, Alexander Rubel.

 

Potrivit directorului ICEM, Sorin Ailincăi, miercuri dimineaţă, FAN va încheia parada vaselor militare care va avea loc pe Dunăre, cu prilejul Zilei Marinei Române şi al Zilelor municipiului Tulcea.

 

„Nava romană va fi ultima din parada navală, înaintea concursului de bărci cu rame. Va avea doar o trecere, va saluta publicul şi îşi va continua drumul. La final, va fi suită pe peridoc şi se va întoarce în Germania”, a menţionat directorul ICEM.

 

În timpul paradei, la bordul FAN vor fi 14 sportivi ai clubului Danubius. „Toţi cei 14 sportivi sunt din judeţ sunt medaliaţi la campionatele naţionale şi s-au oferit voluntari pentru acţiune. Cel mai mic are 12 ani, iar cel mai mare 17 ani”, a precizat antrenorul de kaiac-canoe, Doru Lazăr.

 

Cine participă la eveniment

 

La eveniment şi-au anunţat prezenţa preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul Apărării, Mihai Fifor.

 

Organizaţia judeţeană PSD Constanţa susţine că „nu este exclusă posibilitatea ca la ceremonii să apară “persoane incitatoare la violenţă, cu scopul de a adresa injurii nu numai principalului partid de guvernământ, ci şi administraţiilor centrale reprezentate la festivităţi”.

 

„În contextul tulburărilor din ultimele zile, de pe scena politică românească, Organizaţia Judeţeană a Partidului Social Democrat Constanţa consideră că nu este exclusă posibilitatea ca, la ceremoniile prilejuite de Ziua Marinei, să apară persoane incitatoare la violenţă, cu scopul de a adresa injurii nu numai principalului partid de guvernământ, ci şi administraţiilor centrale reprezentate la festivităţile de mâine”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a PSD Constanţa.

 

Organizaţia Judeţeană PSD Constanţa precizează că „se delimitează de orice potenţială atitudine antisocială, de acţiuni violente, care nu urmăresc decât destabilizare, cu menţiunea că social-democraţii nu au fost, nu sunt şi nu vor fi nicicând adepţii sau promotorii instigării la violenţă, sub nicio formă”.

 

Restricţii de trafic

 

Aproximativ 250 de jandarmi de la Gruparea Mobilă Constanţa, în cooperare cu Poliţia Judeţeană Constanţa, Serviciul Poliţiei Rutiere, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, Garda de Coastă şi Poliţia Locală, vor asigura ordinea publică la sărbătorirea Zilei Marinei.

 

De asemenea, între orele 7.00-15.00, traficul rutier va fi restricţionat în zona peninsulară a municipiului Constanţa: intersecţia străzii Traian cu strada Termele Romane până la Poarta 1 Port Constanţa; intersecţia străzii Traian cu Bulevardul Tomis până în Piaţa Ovidiu; prelungirea străzii Traian, pe Valea Portului, până la Poarta 1 Port Constanţa; intersecţia străzii Traian cu strada Negru Vodă şi intersecţia străzii Negru Vodă cu strada Ecaterina Varga.

 

Ziua Marinei Române a fost organizată pentru prima dată în anul 1902, la Constanţa, la data de 15 august, cu prilejul sărbătoririi Adormirii Maicii Domnului, protectoarea marinarilor, iar în anul 2009 această zi a fost declarată sărbătoare naţională.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn