Incepand cu 10 aprilie, medicii de familie au fost implicati in tratamentul persoanelor cu forme usoare de Covid-19 la domiciliu, iar peste 3 zile aflam ca in tratament la domiciliu sunt 135 de persoane. Incepand de saptamana aceasta tot ei vor preleva probele de la pacienti acasa. Medicii de familie au pareri diferite despre punerea in practica a acesteia, scrie sanatateinfo.md
Unii spun ca sunt pregatiti, iar altii ca instruirile care s-au facut pe aceasta cale nu sunt suficiente pentru a-i ajuta sa iasa in teren, dar si faptul ca au fost lasati pe cont propriu. Toate responsabilitatile au fost puse pe umerii centrelor de sanatate.
Dintre cele 135 persoane, tratate la domiciliu, despre care am aflat pe 14 aprilie, pana la urma infectate s-au dovedit a fi 84. Dupa aceasta data, nu ni s-au mai prezentat informatii despre numarul persoanelor depistate clinico-epidemiologic si care urmeaza tratamentul acasa. Astazi, in cadrul sedintei de dimineata, sefa directiei politici in domeniul asistentei medicale primare, urgente si comunitare, Tatiana Zatic a mentionat ca la domiciliu se trateaza in acest moment 354 de persoane, iar 26 sunt la etapa de vindecare. Potrivit specialistului, decizia de a fi testati pacientii acasa a fost preluata din practica internationala.
„Avand experienta internationala, avand experienta raioanelor care deja au prelevat aceste probe, avand ca scop crearea echipelor mobile, vreau sa asigur si am incredere deplina, in specialistii din asistenta medicala primara. Deoarece, in aceste echipe au fost incluse persoane profesioniste, coordonate de persoane responsabile si am incredere deplina ca vor respecta toate masurile de protectie. Echipamentele cu care sunt dotati corespund gradului de risc, deoarece am tinut cont ca aceste echipe sa fie dotate corespunzator. In programele de studii exista acele tehnici de prelevare a probelor, respectiv, asistentii medicali urmeaza si alte instruiri permanente, care vor fi si saptamana aceasta, care vor permite prelevarea in conditii sigure”, a declarat aceasta.
Cum au decurs instruirile facute de Minister si cum s-au pregatit la modul practic, am intrebat medicii de familie.
„Daca va referiti la instruirea pe care a facut-o Ministerul Sanatatii este sub orice asteptare. Au facut un ordin in care s-au inscris 490 de persoane, fara sa calculeze ca se permite doar 250 de persoane online, abia la ora 12 au putut sa se conecteze si au raspuns la intrebari. S-au dat informatii doar cum sa se dezbrace si sa imbrace costumul, dar de prelevare a probelor doar superficial. Cand a fost pusa intrebarea cine suporta aceste cheltuieli, s-a spus ca institutiile medicale, dar in contractul de baza noi nu avem asa cheltuieli”, spune Angela Colibaba, sefa Centrului de Sanatate Marandeni, Falesti.
Medicul spune ca a facut anterior instruiri de 2 zile la laboratorul Medexpert din Chisinau, cu care a semnat un contract, iar cat despre echipamente, transport si prelevare au fost lasati sa se descurce, dupa ordinele semnate si imaginile video expediate.
„Frigider am procurat noi, iar testele ni se dau de la laborator. Masina va fi reprofilata, echipamente avem, dar sunt niste cheltuieli enorme si neargumentate. Ar trebui sa existe o masina pe raion strict pentru acest scop. Astazi sunt de serviciu eu, maine alt centru. Daca intr-o zi va fi in toate centrele de prelevat probele, se vor duce 7 masini la Chisinau pentru a duce probele. Noi le vom duce la Medexpert si la ANSP, in functie de unde vor veni testele in raion. La tratament acasa nu avem pacienti, avem infectati din randul lucratorilor medicali, care sunt angajati la Spitalul Raional Balti. Ei s-au infectat la serviciu si acolo si se trateaza”, spune Angela Colibaba.
Medicul crede ca implicarea specialistilor din medicina primara in prelevarea probelor este o decizie de management gresita.
„Masura eficienta consta in altceva, persoana care preleveaza sa fie foarte si foarte pregatita, instruita. Specialistii din centrele raionale ANSP puteau face acest lucru, ei dispun de instruire, masini etc. Sunt decizii care trebuiau foarte bine gandite”, afirma medicul.
„Nici o tara nu a asigurat prelevarea probelor biologice la domiciliu. Instruirea a fost doar cu privite la organizare, dar tehnica prelevarii nu s-a discutat. A fost referirea la definitia focar, unde se termina, unde te dezbraci. Masurile de protectie, echiparea trebuie sa fie asigurate de administratie. Sunt medici de familie in varsta, care nu se pot informa prin internet si au avut nevoie de aceasta informatie. Dar cred ca ar fi potrivit o echipa bine scolita in prelevare. Altfel, numarul medicilor infectati va creste. Si asa am intrecut la acest capitol toata Europa”, spune medicul de familie Georgeta Corcodel din raionul Ialoveni.
De cealalta parte, alti sefi de centre de sanatate spun ca pentru ei nu va fi o problema prelevarea probelor la domiciliu, mai cu seama ca au echipamentele necesare, cat si o echipa instruita.
„Noi avem o echipa din 4 membri si soferul, iar eu sunt medic coordonator. Avem tot echipamentul, asteptam testele si suntem gata sa lucram. Noi am fost instruiti, avem video, in al doilea rand, asistentele noastre fac parte din pleiada celora care mergeau pe teren cand erau amigdalitele foliculare. Atunci mergeau dintr-un sector in altul si ele stiu cum se colecteaza proba din oro-faringe si nazo-faringe. Testele vin de la Ministerul Sanatatii si vor merge catre laboratorul Invitro din orasul Balti. Acum avem trei pacienti la domiciliu la tratament, iar noi vom preleva probele in a 14-a zi. Chiar saptamana aceasta vom merge pentru a preleva probele repetat”, explica sefa Centrului de Sanatate, Rascani, Galina Sandu.
La evidenta medicilor de familie din orasul Soroca, unul dintre cele mai afectate de Covid-19 se afla 15 pacienti care urmeaza tratamentul acasa, iar doi dintre ei vor face testul repetat in aceasta saptamana.
„Acum fac ordinul pe institutie. Vineri am fost instruiti pe partea aceasta. A fost o instruire eficienta, iar astazi ni s-au dat materialele video, iar acestea noi le includem pe Viber la toti asistentii medicali. Avem echipa creata, echipamente ne-au dat de la minister si tot de la minister asteptam testele. Acum avem 15 pacienti care se trateaza la domiciliu si la doi pacienti saptamana aceasta le vom preleva probele dupa 14 zile. Avem lucratori medicali de la serviciul de urgenta, dar si farmacisti care se trateaza la domiciliu, neprezentand semne clinice. Frigider avem de la vaccinuri si le vom folosi. Soferul deja este plecat sa aduca testele. Noi probele le vom duce la laboratorul din Balti pentru ca este mai aproape de noi”, spune sefa Centrului de Sanatate Soroca, Ludmila Ciobanu.