Karl Lagerfeld, unul dintre cei mai importanti creatori de moda, a murit la 85 de ani, relateaza Le Figaro.

Publicat:19.02.2019, 14:13

Lumea modei plânge disparitia creatorului german, Karl Lagerfeld, care a murit marti la prânz la vârsta de 85 de ani, potrivit revistei Closer, citata de cotidianul spaniol ABC.

Directorul de creatie al caselor de moda Chanel si Fendi a fost internat de urgenta luni la Spitalul American, din Paris Neuilly-Sur Seine, relateaza revista franceza Closer.

De câteva saptamâni, starea sa de sanatate era îngrijoratoare.

La 22 ianuarie, Lagerfeld, supranumit “Kaiser” al modei, nu a aparut la prezentarea colectiei haute couture Chanel de la Paris.

Surse apropiate casei de moda au precizat ca designerul “se simte obosit”. Deocamdata nu au fost confirmate cauzele decesului sau si nici daca suferea de o boala concreta.

Nascut la 10 septembrie 1933 în Hamburg, Germania, Lagerfeld a devenit un nume emblematic în lumea modei.

Povestea lui de dragoste cu moda haute-couture a început la 13 decembrie 1949 când a asistat la o prezentare a casei de moda Dior. În acea zi a început sa deseneze tinute si rochii, iar cinci ani mai târziu îsi confirma vocatia.

La 25 noiembrie 1954 si în rivalitate cu un alt geniu al modei, Yve Saint-Laurent, câstiga primul sau premiu.

Din juriu facea parte Pierre Balmain, care l-a angajat pe Lagerfeld sa lucreze cu el între 1955 si 1962. Trei ani mai târziu, Lagerfeld el s-a alaturat casei de moda Fendi si a creat celebrul logo al casei de moda italiene.

Despre Yve Saint-Laurent îi placea sa spuna “am fost cei mai buni prieteni timp de 20 de ani”.

În afara de a fi un guru al modei si un creator de forme inimaginabile, Lagerfeld a fost cunoscut si pentru imaginea sa sobra (mereu îmbracat în negru si camasa alba si purtând nelipsitii ochelari de soare). Dar si pentru afirmatiile sale deranjante: în 2012 nu a ezitat sa o considere pe cântareata Adele “prea grasa”, sa spuna ca “imprimeurile florale sunt pentru femeile plinute si mature”, sau sa considere “clasa mijlocie ca lipsita de clasa”.

Nu se stie ce se va întâmpla cu averea sa. Nu-i placea sa vorbeasca despre asta si spunea despre sine ca este “nemuritor”. Necasatorit si fara copii, nu se stie cine îl va mosteni, în afara de celebra lui pisica Choupette, pe care a transformat-o într-o adevarata vedeta pe retelele de socializare.