Gunoistea de la intrarea din satul Saiti raionul Causeni fumega de mai bine de doua luni. Localnicii cred ca aceasta ar fi un focar de infectii care le pune sanatatea in pericol. Ecologistii spun ca gunoistea este amplasata incorect si nu pot face nimic altceva decat sa-i sanctioneze pe cei care arunca deseurile acolo.

Publicat:17.03.2019, 16:26

Deseurile care sunt aduse din orasul Causeni  la intrarea in satul Saiti, mocnesc incontinuu de prin ianuarie. Localnicii sunt dezgustati de imaginea pe care o vad zilnic. Ei cred ca solul din apropiere, dar si apele sunt poluate din cauza mizeriei care se descompune acolo.

„Ne ingrijoreaza foarte mult pentru ca noi. E foarte periculos si pentru localnicii din satele vecine. E de foarte mult timp aceasta gunoise si nimeni nu se implica, nu ia masuri.”

De-a lungul soselei, copacii sunt doldora  de pungi pe care vantul le imprastie peste tot, iar fumul care se ridica deasupra gunoistii raspandeste un miros insuportabil.

„E dezastru ce vedem aici. O gunoiste nu poate fi amplasata nicidecum intr-un varf de deal si mai ales ca la poalele dealului sunt  cateva surse de apa, de unde beau apa animalele. E o bomba ecologica.”

Autoritatile locale sustin ca plasa de metal  care ingradea gunoistea a fost furata acum cativa ani, iar bani pentru alta noua nu sunt. Asa ca muncitorii strang periodic gunoaiele duse de vant pe marginea drumului. Responsabilii de la Ispectia Ecologica din Causeni confirma ca aceasta groapa este o sursa de poluare si ar trebui inchisa, dar sustin ca nu pot face nimic altceva decat sa sanctioneze administratorul platformei.

Ion Burlacu, SEF INTERIMAR INSPECTIA ECOLOGICA CAUSENI: „Legislatia prevede sanctiuni pentru cei care incalca regulile de gestionare si amplasare a desurilor. Pentru persoanle fizice de la 800 de lei, iar pentru persoanele juridice pana la 6000 de lei.”

Primarul orasului Causeni a refuzat sa discute cu noi pentru a ne spune cum ar putea rezolva aceasta problema.