Oamenii de stiinta declara ca au gasit urmele unor fluvii care au curs pe Marte pana de curand si care ar fi avut un debit chiar mai mare decat al celor cursurilor de apa de pe Terra.

Publicat:28.03.2019, 10:35

Imaginile spectaculoase surpinse de catre NASA indica faptul ca fluviile de Planeta Rosie erau de doua ori mai mari decât cele de pe planeta noastra . De asemenea, dovezile gasite sugereaza faptul ca râurile ar fi secat acum mai putin de un miliard de ani, „recent” din punctul de vedere al cercetatorilor, scrie Independent.

Descoperirea ridica semne de întrebare, deoarece oamenii de stiinta credeau pâna acum ca Marte nu mai avea atmosfera si nici apa în acea perioada.

Dr Edwin Kite de la Universitatea din Chicago explica: "Este deja foarte greu de explicat aparitia râurilor sau lacurilor doar bazându-ne pe informatiile pe care le avem. Asta face chiar mai dificila o situatie care e deja dificila”.

Debitul apei din aceste fluvii a fost estimat de la 3 pâna la 20 kilograme pe metru patrat pe zi. De asemenea, laţimea şi marimea pietrelor de râu gasite în albiile uscate dau indicii despre volumul şi forţa apei care curgea odata prin ele.

Cercetatorii citati de revista Science Advances declara ca în mod ciudat, râurile pareau sa curga pâna în “ultimul minut geologic” înainte ca planeta sa devina un deşert.

Dr. Kite sustine ca se astept ca râurile sa scada treptat în timp, dar actuaele descoperiri infirma acest lucru. Oamenii de stiinta cred ca exista un factor care face clima martiana sa oscileze între perioade umede si perioade uscate.