Ala Nemerenco spune ca au aparut o serie de intrebari in legatura cu asigurarea pacientilor cu diabet zaharat cu glucometre, teste si lantete. Fostul consilier la Ministerul Sanatatii intreaba cine este castigatorul incognito al unei licitatii de peste 20 mln lei. Cei de la Ministerul Sanatatii nu au reactionat.

Publicat:24.04.2019, 15:15

Ala NEMERENCO, FOST CONSILIER LA MINISTERUL SANATATII: "Numai mie mi-au aparut o serie de intrebari in legatura cu asigurarea pacientilor cu diabet zaharat cu glucometre, teste si lantete?

Nu punem in discutie faptul ca fiecare pacient cu DZ dependet de insulina trebuie sa detina un glucometru personal pentru monitorizarea permanenta a maladiei. Procedurile insa au lasat loc pentru interpretari.

1. Posta Moldovei a facut caritate la distribuirea coletelor sau a fost contractata pentru aceste servicii de livrare?

2. Daca a fost contractata, de catre cine (CNAM? MS?) si care a fost costul contractului?

3. Și daca da, care a fost procedura de licitatie la procurarea serviciilor de livrare si cand a fost publicata? 

4. Directia Sanatatii Chisinau a procurat nu odata glucometre din banii municipalitatii si a asigurat an de an pacientii cu DZ cu ele. Presupun ca si alte APL-ri si-au adus aportul la realizarea Programului National de prevenire si control al DZ. Cum MS s-a asigurat sa nu cheltuie ineficient banul public si sa evite dublarea unei si aceleeasi actiuni? Azi s-ar putea ca unii pacienti sa detina cateva glucometre, iar altii - niciunul.

5. Daca Posta Moldovei se ocupa cu distribuirea, rezulta ca a primit lista pacientilor cu DZ dupa localitati si toti postasii din tara cunosc cine sufera de DZ in localitatea lor? Aceasta vine in contrazicere cu politica confidentialitatii datelor in sistemul de sanatate si ce spune despre aceasta Centrul National pentru Protectia Datelor cu Caracter Personal?

Un update, deoarece conform comentariilor si aceasta intrebare ar trebui sa se regaseasca in lista.

6. Cine este castigatorul incognito al unei licitatii de peste 20 mln lei?

Sa aveti multa sanatate!"