Evolutii in Dosarul Revolutiei din decembrie 1989 la Parchetul General, unde ancheta e tot mai aproape de finalizare.

Publicat:21.12.2018, 09:47COMUNICATUL PARCHETULUI GENERAL: 
Biroul de informare si relatii publice din cadrul Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie, urmare a comunicatelor din datele de 8 februarie 2017, 18 decembrie 2017, 2 aprilie 2018 şi 17 aprilie 2018, este abilitat sa aduca la cunoştinţa opiniei publice urmatoarele:
Prin ordonanta din 18.12.2018, procurorii din cadrul Secţiei parchetelor militare a Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul penal intitulat generic „Revolutia Româna din decembrie 1989”, au dispus punerea în miscare a actiunii penale fata de inculpatii Ion Iliescu (membru şi preşedinte al C.F.S.N.), Gelu Voican Voiculescu (membru C.F.S.N. şi fost vice prim-ministru al Guvernului României), Iosif Rus (fost comandant al Aviaţiei Militare) şi Emil (Cico) Dumitrescu (fost membru CFSN), sub aspectul savârşirii infracţiunilor contra umanitatii prev. de art. 439 lit. a, g, i si k C.p.


Cercetarile au vizat stabilirea situaţiei de fapt în ceea ce priveşte exercitarea directa a prerogativelor puterii de stat şi a luarii deciziilor cu caracter politic şi militar de catre grupul de decizie politico-militara al Consiliului Frontului Salvarii Naţionale ( C.F.S.N.), format din Ion Iliescu, Silviu Brucan, general locotenent Victor Atanasie Stanculescu, general maior(r) Nicolae Militaru (reactivat ulterior, înaintat în grad militar şi numit ministru al apararii) şi Gelu Voican Voiculescu.

Probatoriul administrat a relevat ca întreaga forta militara a României, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul de Interne – Departamentul Securitatii Statului, precum şi Garzile Patriotice, începând cu data de 22.12.1989, orele 16:00, s-au pus la dispozitia Consiliului Frontului Salvarii Nationale si conducerii acestuia.

Din acelasi moment, grupul de decizie politico-militara al C.F.S.N. a luat deciziile importante cu caracter politic si militar, urmarind accederea la puterea politica a unui grup preconstituit şi legitimarea politica în faţa poporului român.

Pentru atingerea acestor scopuri, începând cu seara zilei de 22.12.1989, ar fi fost lansata o ampla si complexa activitate de inducere în eroare (diversiuni si dezinformari), coordonata de unii componenti ai Consiliului Militar Superior (structura aflata în subordinea C.F.S.N.), acceptata si asumata de factorii decizionali ai C.F.S.N..

Din Consiliul Militar Superior au facut parte general locotenent Atanasie Victor Stanculescu, general de armata Nicolae Militaru si sefi de directii militare. La rândul lor, cei patru inculpati ar fi participat în mod direct la exercitarea de diversiuni si dezinformari.

Cercetarile vizeaza faptul ca prin instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului ar fi fost create numeroase situatii de foc fratricid, trageri haotice, ordine militare contradictorii etc.. În acest context, în intervalul 22-30.12.1989 au fost trase aproximativ 12.600.000 de cartuse.

Psihoza terorista ar fi fost indusa cu intentie prin diversiuni si dezinformari si a provocat, dupa 22.12.1989, un numar de 862 de decese, 2150 raniri, lipsirea grava de libertate a sute de persoane, vatamari psihice. Aceste consecinte tragice au fost mult mai grave decât cele ale represiunii exercitate în intervalul 17-22.12.1989 (orele 12:00).

Totodata, aceste diversiuni si dezinformari ar fi creat conditiile condamnarii si executiei cuplului prezidential Ceausescu printr-un proces penal simulat.

Probatoriul administrat în cauza releva ca inculpatii Ion Iliescu si Gelu Voican Voiculescu ar fi dezinformat în mod direct prin aparitiile televizate si emiterea de comunicate de presa (contribuind astfel la instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului), ar fi participat la dezinformarea si diversiunea exercitate pentru executarea cuplului Ceausescu si ar fi acceptat si asumat politic acte diversioniste comise de unele cadre cu functii de conducere din M.Ap.N., fara a interveni pentru stoparea lor.

Totodata, inculpatul Iosif Rus, în calitate de comandant al Aviatiei Militare, ar fi intervenit în noaptea de 22/23.12.1989, fara drept si în deplina cunostinta de cauza, asupra planului de aparare a Aeroportului International Otopeni si ar fi contribuit astfel la moartea a 48 de persoane (40 de militari si 8 civili), precum si la ranirea grava a altor 15 persoane. La 23.12.1989 a emis ordinul diversionist de schimbare a cocardelor tricolore ale elicopterelor apartinând Regimentului 61 Boteni, fapt ce ar fi dus la deschiderea focului fratricid, implicit la ranirea unor persoane. A emis si alte ordine militare, conduite care în afara rezultatelor concrete enuntate ar fi contribuit la agravarea psihozei teroriste.

De asemenea, inculpatul Emil (Cico) Dumitrescu, prin aparitiile sale televizate din 22 decembrie 1989 precum si prin activitatea de conducere si coordonare în cadrul Comandamentului militar instaurat la etajul XI al Televiziunii Române începând cu data de 22 decembrie 1989, ar fi contribuit în mod direct la manifestarea fenomenului diversionist existent în intervalul 22 – 30 decembrie 1989.

Urmarea imediata a acestor conduite a fost complexa, a presupus producerea unor rezultate multiple asupra unui numar mare de persoane si ar fi generat o stare de pericol pentru existenta unei parti însemnate a populatiei civile de pe întregul teritoriu al României.

Ordonanta de punere în miscare a actiunii penale a fost comunicata inculpatilor.

Precizam ca punerea în mişcare a acţiunii penale reprezinta o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situatie sa înfrânga principiul prezumtiei de nevinovatie.