Liberalii regreta ca timp de 25 de ani de la infiintarea partidului nu au reusit sa realizeze unirea Republicii Moldova cu Romania, a declarat Mihai Ghimpu, intr-o conferinta de presa. Asa ca formatiunea isi propune sa obtina majoritatea locurilor in legislativ dupa parlamentarele din februarie. Asta pentru ca nu cred in intentiile altor partide unioniste, care si-ar fi adaptat ideologia peste noapte.

Publicat:11.09.2018, 16:21

Mihai GHIMPU, LIDER PL:  "Partidul Liberal va participa la alegeri din februarie si speram ca alegatorii nostri vor separa graul de neghina pentru ca acum foarte multi au aparut care si-au pus in statut unirea cu Romania. PLDM – slava domnului macar la al 12 ceas ca pana acum ei au avut politica moldovenismului. Da Doamne, sa nu compromita aceasta unire."

 Asta a declarat astazi liderul PL dupa ce acum cateva zile, PLDM a anuntat ca noua strategie a formatiunii este unirea Moldovei cu Romania.

Tudor DELIU, LIDER PLDM:  "In PLDM sunt mai multi uniosti."

 Si pentru ca liberii nu au incredere in celelalte partide unioniste, fostul primar, Dorin Chirtoaca sustine ca prioritatea PL ramane a fi in continuare realizarea unirii.

Dorin CHIRTOACA, PRIM-VICEPRESEDINTE PL: "Dorim sa continuam prin obiective si sa dam jos hotarul de la Prut. Sa rupem Moldova din gheara saraciei si dictaturii in care se afla."

 Astazi, cei de la PAS au declarat ca nu exclud  ca vor face un bloc comun cu membrii PLDM, care si-au anuntat acum cateva zile noua strategie.

Maia SANDU, LIDER PAS: "Ne propunem sa aducem intr-un bloc comun cat mai multa lume. Suntem deschisi pentru candidatii propusi de PLDM daca ei sunt mai buni vor fi inclusi in liste."

 La urmatoarele alegeri parlamentare deputatii vor fi alesi prin sistemul de vot mixt, la care s-a ajuns dupa ce Vlad Plahotniuc a propus trecerea la votul uninominal, la inceputul anului trecut, iar ulterior Igor Dodon a venit cu ideea sistemului mixt, pe care democratii au acceptat-o in cateva minute la o sedinta de Parlament.

Astfel, jumatate din deputati vor fi alesi pe liste de partid, iar jumatate pe circumscriptii electorale. In circumscriptii vor putea candida nu doar candidati independenti, dar si cei inaintati de partide.

Anterior, Comisia de la Venetia a criticat proiectul de modificare a sistemului electoral.