Socialistii vor ca sefii institutiilor de drept si guvernatorul BNM sa dea explicatii despre furtul miliardului. Subiectul a fost readus in discutie, in plen, la o saptamana de cand autoritatile au publicat o strategie de recuperare a banilor. Initiativa, insa, a esuat, din lipsa de voturi.

Publicat:21.06.2018, 12:34

Vladimir TURCAN, DEPUTAT PSRM: “4 ani de la furtul miliardului, dar cu regret noi, poporul, asa si nu avem o informatie deplina, reala, concreta, cine sunt vinovati, unde sunt banii, cand vor fi intorsi.”

Asadar, socialistii si-au propus sa ii aduca in legislativ pe procurorul general, pe seful Centrului Anticoruptie, dar si pe guvernatorul BNM.

Lilian CARP, DEPUTAT PL: “Avem atatea informatii, atatea invinuiri, am impresia ca hotii incep sa se invinuiasca care a furat mai mult. “

Iurie TAP, DEPUTAT PLDM: “Tergiversarea e pur si simplu de neinteles. Daca nu incercam sa facem lumina, atunci putem spune ca se incearca a acoperi aceasta frauda bancara.”

Cu 38 de voturi pentru si restul impotriva, propunerea nu a fost inclusa pe ordinea de zi. Miercurea trecuta, procurorii au prezentat un plan de recuperare a banilor furati din Banca Sociala, Banca de Economii si Unibank.Acestia spuneau ca pana acum doar trei procente din bani au fost intorsi.

Strategia, scrisa pe 32 de pagini, incepe cu descrierea etapelor infractiunii. Prima, este potrivit procurorilor, etapa Gacicevici, iar a doua – etapa Filat, Platon si Sor. Ulterior, Centrul de Politici si Reforme a criticat planul autoritatilor, numindu-l un document politic care ar prezenta faptele distorsionat si si-ar trasa obiective modeste.

In perioada 2012-2014 din cele trei banci s-a furat un miliard de dolari. Statul a contractat compania Kroll sa faca lumina in acest caz.