Google+

Ultima ora! Schimbarea sistemului electoral evaluata critic de catre Comisia de la Venetia - ZdG.md

Reforma sistemului electoral ridica semne de intrebare si ingrijorari, inclusiv riscul ca membrii constitutivi ai Parlamentului ar putea fi vulnerabili in a fi influentati de oameni de afaceri, scrie zdg.md

 

Mai mult, potrivit opiniei comune, “responsabilitatea Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a stabili circumscripţii cu mandat unic pentru componenta majoritară se bazează pe criterii vagi care prezintă un risc de influenţă politică asupra acestui aspect al activităţii CEC.“ Despre aceasta se spune într-un comunicat emis azi de către CE.

 

Alte preocupări din avizul Comisiei privind schimbarea sistemului electoral includ următoarele: “Nu sunt stipulate criterii detaliate şi cuprinzătoare pentru constituirea circumscripţiilor electorale pentru Transnistria şi pentru cetăţenii din străinătate, iar modificările propuse sunt puţin probabil să sporească reprezentarea femeilor şi a minorităţilor în Parlament, şi nu sunt introduse măsuri pentru a compensa acest lucru “.

 

Propunerea de reformă a sistemului electoral a fost prezentată anterior spre avizare de către Andrian Candu, preşedintele Parlamentului R. Moldova, urmând ca Comisia de la Veneţia să dea astăzi avizul.

 

Tot azi, începând cu ora 8.30, moldovenii din Italia au organizat o acţiune de protest în faţa sediului Comisiei de la Veneţia. Astfel, Diaspora de la  Veneţia şi din oraşele alăturate au protestat împotriva schimbării sistemului electoral.

 

La 13 iunie, curent, Partidul Democrat din Moldova (PDM) a susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a făcut referire inclusiv la analiza Comisiei de la Veneţia privind schimbarea sistemului electoral, care urma să fie făcută publică. Astfel, preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, a spus că PD va ţine cont de recomandări.

 

CITESTE MAI DEPARTE PE ZDG.MD 


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Politic
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn