Ruine in care se trateaza oameni. Este definitia mai multor spitale din capitala. La Maternitatea numarul 1, geamurile sunt vechi, acoperisul este stricat iar peretii sunt jerpeliti. La fel de "ruginita" este situatia si in alte instituti medicale. Municipalitatea promite sa ia masuri in a doua jumatate a acestui cu ajutorul unui proiect de peste 20 de milioane de euro finantat de BERD SI BEI.

Publicat:11.03.2017, 17:17

Desi inaugurarile de sectii s-au tinut lant in ultima perioada, directorii de spitale recunosc ca mai sunt multe de facut. Una dintre institutiile care urmeaza sa fie renovate este Spitalul Clinic Municipal nr 1.

In multe blocuri nu s-a mai facut reparatie de ani buni. Placile de beton de pe fatada spitalului mai sa cada, iar acoperisul este stricat. Situatia nu se schimba nici atunci cand intram in institutie. 

Suada KARKOUKI, REPORTER PROTV: "La fel ca si in alte sectii, aici geamurile nu au mai fost schimbate de cand a fost construit spitalul. Sunt vechi, din lemn si au fisuri, prin care usor patrunde frigul. Au de suferit proaspetele mame, care stau in saloane cu micutii lor." 

Cel mai greu este iarna. 

"Suntem nevoiti sa lipim geamurile ca sa mentinem caldura..."

Din auza geamurilor stricate sunt irositi bani pentru energia termica.

Iurie DONDIUC, DIRECTOR SCM NR 1: "Cheltuim 4 mln de lei pe 6 luni..."

Astfel, autoritatile isi propun sa teromoizoleze peretii si sa schimbe geamurile. Totodata, se vor face lucrari la sistemul de ventilatie si de electricitate.Administratia spitalului promite banii economisiti vor fi cheltuiti pentru crearea conditiilor mai bune pentru pacienti. 

Iurie DONDIUC, DIRECTOR SCM NR 1: "Economisim un mln... "

Sectii renovate au fost insa putine, explica directorul spitalului. Anual, aproape 9 mii de femei nasc in institutia data. Banii pentru lucrari vor fi acordati de municipalitate. Inca 2 spitale urmeaza sa fie reparate, printre care Spitalul Sfanta Treime si Valentin Ignatenco. Lucrarile ar putea sa inceapa la sfarsitul verii.