Google+

Loviti de o boala nemiloasa, cum este cancerul, anual sute de moldoveni pleaca in strainatate ca sa se trateze. Exista posibilitatea ca unii dintre ei sa beneficieze pentru aceasta de banii statului - VIDEO

Loviti de o boala nemiloasa, cum este cancerul, anual sute de moldoveni pleaca in strainatate ca sa se trateze. Exista posibilitatea ca unii dintre ei sa beneficieze pentru aceasta de banii statului - VIDEO
Embed:

Loviti de o boala nemiloasa, cum este cancerul, anual zeci sau chiar sute de moldoveni pleaca in strainatate ca sa se trateze. Desi in tara noastra exista un spital pentru pacientii cu maladii oncologice. Oamenii sunt convinsi de aparatura moderna, procedurile medicale noi, dar si specialisti cu experienta si renume.


Lupta cu boala nemiloasa, cum este cancerul, a inceput in familia lui Mihai Stratulat acum 2 ani si jumatate, cand tatal sau a fost diagnosticat cu tumoare la pancreas.Atunci barbatul, care este medic pediatru, a aflat cu stupoare ca in tara noastra nu exista suficiente aparate pentru pacientii cu boli oncologice.

 

A ales sa mearga la tratament in Turcia. In afara de drumul anevoios, familia a suportat cheltuieli imense. Medicamentele de care avea nevoie tatal sau puteau fi gasite si la noi in tara, spune medicul, insa de calitate proasta. 

 

Mihai STRATULAT, MEDIC PEDIATRU: “La noi se cumpara prin licitatii si sunt de calitate mai rea. Le-am cumparat din Ucraina...“

 

Mihai Stratulat spune ca in calitate de medic pediatru a intalnit zeci de cazuri, cand parintii au fugit, practic, in strainatate pentru a-si salva copii diagnosticati cu tumori, convinsi ca acolo vor avea mai multe sanse. 

 

Administratia Institutului Oncologic recunoaste ca spitalul duce lipsa de unele aparate absolut necesare, iar altele sunt vechi. Medicamentele insa ar fi bune. Exista posibilitatea ca moldovenii bolnavi de cancer sa se trateze peste hotare, iar cheltuielile sa fie acoperite  de catre stat.

 

Totusi, pentru a beneficia de acest lucru, bolnavii trebuie sa demonstreze unei comisii speciale ca maladia a ajuns la o etapa atat de grava, incat nu mai poate fi tratata in Moldova. Anual, doar 40 de pacienti reusesc sa ajunga in clinicile din strainatate pe banii statului.

 

Restul sunt nevoiti sa adune resurse de unde pot. Potrivit medicilor moldoveni, deseori, pacientii aleg sa mearga peste hotare din disperare si nu neaparat din cauza conditiilor si tratamentului de la noi din tara.

 

Vara trecuta un grup de deputati a inaintat un proiect, potrivit caruia clinicile private ar putea trata bolnavi de cancer, pentru a le oferi mai multe alternative de a invinge boala. Proiectul a fost avizat pozitiv de Guvern, insa a trezit un val de nemultumiri.

 

Medicii de la Institutul Oncologic au amenintat cu proteste, sustinand ca tratamentul pentru pacientii cu boli oncologice este unul complex si de durata, iar spitalele private nu ar face fata. In Moldova, sunt inregistrati aproximativ 44 de mii de oameni diagnosticati cu cancer. 


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Sanatate

s-a intamplat acum 1 an:

  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn