Peste 40 de mii de moldoveni au depresie, iar 10 la suta dintre acestia sunt copii. Anual, numarul celor care sufera de bolile sufletului, asa cum sunt numite de specialisti, creste. Astazi, in centrul capitalei, trecatorii au fost invitati sa invete cum sa scape de depresie. Au putut vorbi cu psihologul, au gustat din mancare sanatoasa, si-au verificat nivelul de glicemie, dar si tensiunea arteriala.
“Tensiunea este buna...nu fac sport, asa sunt eu. Ma simt bine. “
In scurt timp, in preajma corturilor instalate in Gradina Publica Stefan cel Mare s-au facut cozi. Zeci de oameni au decis sa-si masoare glicemia si tensiunea.
“Tensiunea este joasa..”
"Oamenii care sufera de depresie, deseori au tensiunea arteriala ridicata. Este necesar sa se adreseze unui specialist. Daca tensiunea arteriala este joasa, atunci este recomandat modul activ de viata, alimentatia sanatoasa si sportul."
Si-a masurat tensiunea arteriala si consilierul Ion Ceban, care a venit impreuna cu familia.
Ion CEBAN, CONSILIER PRESEDINTE: “Aveti o tensiune ideala 125 pe 85.“
Ion Ceban spune ca nu a avut niciodata depresie si ca, de fapt, moldovenii nu au motive sa fie pesimisti. Unii oameni spun insa nu prea au motive sa fie optimisti.
"Societatea atât de mult a saracit, încât nu vede viitor. Nu avem nici bani, nici odihna. Din aceste motive este si depresie."
"Alimentatie rea. Traim într-o tara unde sunt multe vitamine, dar cine poate sa-si permita chiar si acele legume si fructe."
Oamenii au putut sa-si masoara glicemia.
“Daca suntem depresivi, se mareste zaharul in sange. “
Si alimentatia sanatoasa poate ajuta oamenii sa scape de depresie, spun speialistii. Un bucatar profesionist a pregatit pentru trecatori o salata speciala. Multi dintre cei care au gustat salata, nu au inteles ce ingrediente au fost folosite.
Si daca la alte corturi era imbulzeala, putini au venit sa discute cu psihologul. Specialistii spun ca, de regula, moldovenii isi ascund problemele si nu accepta sa vorbeasca despre ele cu un profesionist.
Totusi, pentru cei care nu au indraznit sa vorbeasca cu un psiholog au fost pregatite teste, care ar arata daca persoana are depresie. Totodata, specialistii atentioneaza ca urmarile depresiei ar putea fi grave.
Numarul moldovenilor care au depresie creste in fiecare an, spun ultimele date. In tara noastra, 40 de mii de oameni sufera de aceasta boala. 4 mii dintre care sunt copii de pana la 12 ani. Evenimentul de astazi a avut loc cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii, care in acest an are genericul: Depresia: Hai sa vorbim!