7 la suta din persoanele cu dizabilitati nu ies deloc din case. 16 oameni din o suta nu pleaca in alte orase, iar pentru o patrime din ei doar traversarea drumului reprezinta o provocare. Aceste date se contin intr-un studiu prezentata astazi. Persoanele in scaun cu rotile spun ca nu se pot deplasa in capitala, nemaivorbind de suburbii. Majoritatea magazinelor, farmaciilor sau a blocurilor de locuit nu sunt dotate cu rampe, iar unde sunt, au fost instalate gresit.
Oxana Pisianskaia, care de mai bine de 10 ani este intr-un scaun cu rotile, spune ca orasul este aproape impracticabil pentru persoanele cu dizabilitati. Greutatile apar chiar inainte de a iesi din casa.
Oxana PISIANSKAIA „ Eu locuiesc într-un bloc obisnuit unde nu este o rampa. Eu am construit-o din banii proprii, pentru ca nici cei de la ÎMGFL sau de la primarie nu au facut-o, desi sunt obligati. Eu am construit-o, înca acum 10 ani. Toate mamicile cu copii mici din bloc vin si spun multumesc.”
Potrivit unui studiu prezentat astazi, 50 de persoane cu dizabilitati din o suta se deplaseaza cu troleibuzele. In autobuze, oamenii nu pot intra fara ajutor, iar maxi-taxi-urile sunt excluse, din start, pentru ca acolo nu incap scaunele cu rotile. De multe ori insa, cea mai mare problema pentru persoanele cu dizabilitati reprezinta factorul uman.
Oxana PISIANSKAIA “Se intâmpla ca soferul iese si arunca cu ura aceasta rampa. În primul rând, rampa, nu va tine mult timp. Apoi, el sta si asteapta. Eu îl rog sa ma ajute sa intru, el îmi raspunde ca eu trebuie sa am însotitor si ca nu e datoria lui sa ma ajute.
O plimbare prin parc sau o iesire in oras devine o problema, din cauza bordurilor sau a scarilor, fara rampe de acces. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, anual aproape 30 de milioane de persoane sunt ranite in accidente rutiere, dintre care 30 la suta raman imobilizate intr-un scaun cu rotile.
“Trotuarele sunt în stare foarte rea si este imposibil sa treci pe acolo. Suntem nevoiti sa iesim pe carosabil. Este un risc. Odata era cât pe ce sa ma loveasca un autobuz. Era groaznic. ”
Oamenii spun ca s-au adresat de nenumarate ori autoritatilor, insa fara vreun rezultat sau in cel mai bun caz au fost luat masuri neinsemnate.
“Vrem mai mult respect si întelegere. Vrem respectarea legilor, doar nu am avem nevoie de ceva strain.
Ultimul studiu privind mobilitatea persoanelor cu dizabilitati, realizat de doua organizatii neguvernamentale in parteneriat cu Organizatia Natiunilor , prezinta cifre dramatice.
“ O treime din oameni întâmpina dificultati când vor sa iasa din casa. Aproximativ jumatate din copii si tineri se confrunta cu probleme atunci când pleaca la scoala sau la universitate.”
Potrivit studiului una din 5 persoane cu dizabilitati nu poate merge la medic, din cauza mobilitatii reduse, iar 7 la suta din nu ies deloc din case. Studiul a fost prezentat in parcul de troleibuze numarul 1 iar la eveniment a fost prezent si Seful Regiei Transport Electric.
„-Este important ca soferii sa fie responsabili, cum a fost acum. Ne-au ajutat, s-au comportat frumos si amabil.-Exista tot felul de oameni.”
Jumatate din respondenti au spus ca mobilitatea redusa afecteaza atitudinea celor din jur fata de ei si aproape o treime considera ca acest lucru le-a influentat viata.