Unu din 9 moldoveni sufera de boli renale, iar multi dintre acestia, la fel ca si Constantin Petre, ajung sa faca dializa, dupa ce rinichii lor devin nefunctionali. Viata oamenilor a caror rinichi au cedat se schimba la 180 de grade, incepand de la activitatile zilnice, pana la regimul alimentar. Pentru a-i ajuta, astazi, de Ziua Mondiala a Rinichiului, a fost lansat ghidul pacientului dializat.
Cei care sufera de boli renale trebuie sa respecte un regim alimentar strict.
Regimul alimentar se schimba in cazul celor care au rinichi nefunctionali. Elena Dragoman a aflat despre afectiunea sa acum 4 ani si spune ca de atunci a renuntat la o lista mare de produse.
Totusi, medicii spun alimentatia corecta ii poate ajuta sa traiasca cel mult 2 ani. Procedurile de dializa sunt cele care ii tin in viata. De 3 ori pe saptamana, pacientii sunt nevoiti sa vina la centru de dializa.
Suada KARKOUKI, REPORTER PROTV “Acum, la Centrul de Dializa mai sunt aproape 100 de locuri libere. Medicii spun ca multi oameni care ar trebui sa beneficieze de proceduri, ce ii tin in viata, nu au mai ajuns aici, deoarece pacientii nu sunt diagnosticati la timp."
La fel a patit si Tatiana. Ea spune ca a trecut multa vreme pana a aflat ca are o boala la rinichi.
Tatiana SCULISCHI, PACIENTA “Medicul de familie mi-a sus caam ceva la stomac. Eu ma simteam tot mai rau si am venit la Chisinau..."
Zilnic, aproape 100 de pacienti pasesc pragul Centrului de Dializa. Procedura este gratuita, iar cei care vin din raioane mai indepartate primesc si bani de drum. In tara exista 9 sectii de dializa. Unii bolnavi insa se pot vindeca prin transplant.
Totusi, pentru cei care au diabet sau hepatita, transplantul de rinichi este contraindicat. In tara noastra, unu din 9 oameni sufera de boli renale. Astazi, in toata lumea este marcata Ziua Mondiala a Rinichiului.