Sute de medici moldoveni au parasit sistemul medical din Moldova si au plecat peste hotare in cautarea unei vieti mai bune. Numai in orasul italian, Parma sunt cateva zeci de conationali de-ai nostri care au reusit sa se angajeze in spitalele si clinicile de acolo. Sunt multumiti, spun ei, acolo au salarii de 11 ori mai mari decat ar avea aici si conditii de munca decente. Totusi, ministerul sanatatii spune ca Moldova nu se confrunta cu insuficienta de angajati in sistemul medical.


Ludmila Furtuna este doar unul din medicii care activeaza la Parma. Este acolo de mai bine de 10 ani. Imediat dupa ce a absolvit facultatea de medicina la Chisinau a venit aici. Si-a echivalat studiile si s-a si angajat in calitate de medic anesteziolog. 

In aceeasi clinica alaturi de ea lucreaza o alta moldoveanca, ea fiind asistenta medicala. 

Carolinei ii este greu sa mai vorbeasca in limba romana, dar si mai greu ii este sa-si imagineze cum ar fi sa lucreze acum in Moldova. 

Directorul spitalului spune ca la angajare nu s-a uitat din ce tara vin acestea – important e sa fie specialisti buni. 

Medicii nostri spun ca in Italia spitalele sunt foarte bine dotate, cu aparataj performant, iar asta le face munca mai usoara. 

Sorina OBREJA, REPORTER PRO TV “Aici pana si coridoarele arata altfel – sunt ca niste galerii de arta. Medicii spun ca tablourile agatate pe pereti ii ajuta pe pacienti sa suporte mai usor durerile si cel putin sa treaca mai frumos timpul petrecut in spital.” 

Si saloanele pacientilor arata total diferit decat cele din Moldova. 

Sorina OBREJA, REPORTER PRO TV “Fiecare salon are un grup sanitar separat, unde pacientii pot face dus oricand doresc.” 

Aliona Mitu este medic de familie, in timp ce sotul ei, moldovean si el e medic la urgenta. De 8 ani sunt angajati acolo. 

Aliona MITU, MEDIC DE FAMILIE „Suntem multumiti de ceea ce am reusit si speram sa crestem, sa acumulam experienta si poate sa ne intoarcem acolo. Stim ca acolo sistemul trebuie imbunatatit.”

Colega ei, Vera Birnoveanu, insa, nu-si mai doreste sa se intoarca acasa. A lucrat doar cateva luni intr-un spital raional din Moldova, iar experienta i-a lasat un gust amar. 

Vera BIRNOVEANU, MEDIC “Te trezesti tu cu pacientul, fara posibilitati de diagnosticare, fara ecografie, fara nimic respect medicii de acolo pt ca reusesc in aceste conditii.” 

Ea spune ca in Italia, nu-i este rusine sa apara in fata pacientului pentru ca statul o ajuta sa-l trateze bine. 

Vera BIRNOVEANU, MEDIC “Aici sunt posibilitati este aparataj performant.....eu nu m-as intoarce numai din cauza ca stiu ca sunt posibilitati si eu nu pot sa le ofer pacientului.” 

Aliona MITU, MEDIC DE FAMILIE “Aici pacientii au tot, de la primul ajutor nu este ca panientii saraci nu se pot trata, aici toti sunt tratati egal. Cand aud ca acolo se plateste totul, fiecare medicament, aici totul e asigurat.”

Totusi ceea ce le-a convins sa-si puna capacitatile in slujba italienilor si nu a moldovenilor sunt salariile. 

Aliona MITU, MEDIC DE FAMILIE “Pentru medici – salariul, in primul rand, medicul aici are un salariu. Te duci linistit, sa lucrezi, esti remunerat si ai o viata linistita.”

Ambele primesc lunar in jur de 2500 de euro, la fel ca majoritatea medicilor nostri care activeaza acolo. Si daca in sistemul medical din Moldova salariul mediu este de 4900 de lei, un simplu calcul ne arata ca in Italia acestia sunt remunerati de 11 ori mai bine. Asa se face ca sute de medici din Moldova au plecat in alte state acolo unde dupa cativa ani de studii le-au fost recunoscute diplomele. Ministerul Sanatatii spune ca nu are date despre numarul celor care au parasit sistemul medical din Moldova ca sa plece peste hotare.