Primaria nu mai asteapta ziua orasului ca sa puna pe ruta troleibuzul nou. Asa ca de astazi cel mai scump troleibuz asamblat la Chisinau a pornit la drum si va circula pe ruta 22. Chiar daca nu are categoria necesara in carnetul de conducere, primarul, cu presa dupa el, a tinut sa urce primul la volan. Pasagerii i-au gasit si defecte noului troleibuz, iar unii cred ca lansarea este o actiune de promovare inainte de alegeri.

Troleibuzul nou n-a pornit de dimineata, asa cum se intampla cu alte vehicule, ci a stat mai multe ore parcat in fata primariei. A asteptat ca primarul sa incheie sedinta operativa. 

Peste noapte troleibuzul din Belarus a devenit elvetian.

Chiar daca risca sa fie amendat pentru ca a condus un vehicol pentru care nu are categoria necesara in carnet, Dorin Chirtoaca nu a ezitat sa se dea in spectacol si sa urce la volan.

"Hai chemati politia!!!"

“Ca asta e boala mea... sa urca la volan, ei dar pentru 50 de metri nu stiu.”

Pornit pe ruta, pasagerii ezitau sa urce. Cei insa care au facut-o nici n-au observat ca vehicolul este de model nou si arata altfel decat celelalte.

“Da e bun ne-ar trebui si nou unu in sat eu sunt de la tara si prima data pe urca in asa troleibuz. Da la prasit... ne-ar trebui.”

Pasagerii i-au gasit si cusururi.

"Ca nu-i plac scaunele si cu morgoci".

“Asta asa e intainte de campanie de alegeri."

“Seamana cu un tren”.

Si daca la Botanica a ajuns cu troleibuzul nou, la primarie edilul s-a intors cu unul vechi.

“Cand e plin parca e in sprot.”

O taxatoare insa a tinut sa precizeze:

"Troleibuzele noi sunt mai rele."

Tot despre troleibuze primarul a discutat si cu pasagerii.

Unii insa, bucurosi ca au ocazia sa vorbeasca direct cu primarul, i-au amintit de insuratoare.

“E greu sa gasesti o femeie care sa se marite cu primarul, nu cu primarul.- Eu deja mi-am notat in agenta ca obiectiv sa ma insor. - In ce an? - Nu va spun.” 

Troleibuzul nou este cu 7 centimetri mai ingust decat celelalte, insa in el incap mai multi pasageri in picioare, maxim 75 de oameni. Cabina soferului este dotata cu scaun moale, aer conditionat, iar tot sistemul de conducere este computerizat.

In salonul troleibuzului insa nu exista aer conditionat, ci doar sistem de ventilare, care, pe langa faptul ca sufla aerul de afara, produce si un zgomot puternic. Vehiculul produs in Balarus  a costat mai mult decat celelalte troleibuze, in total 165 de mii de euro, si a fost asamblat la Chisinau. Insa daca autoritatile vor procura mai multe troleibuze, acestea vor costa peste 220 de mii de euro.