Senzatii si atmosfera cosmica intr-un parc din sectorul Rascani al capitalei. Acolo un agent economic a deschis un planetariu. Vor vor fi prezentate filme educationale despre cosmos atat pentru copii, cat si pentru adulti.
Desi functioneaza ca un cinematograf obisnuit, filmele proiectate sunt documentare, iar planetariul are un scop mai mult educativ decat distractiv. Primul grup care a vizionat astazi imaginile computerizate din cosmos a fost format din cativa elevi. La iesire elevii s-au aratat impresionati de cele vazute.
“Eu ca licean, studiind la profilul real, mi-am dorit foarte mult sa vad si sa aflu despre galaxie. La scoala nu avem ocazia sa vedem toate aceste chestii, doar din manuale.”
“Am putut vedea in practica toate cunostintele teoretice acumulate in liceu.”
“Foarte superb, te simti ca intr-un vis.”
“Sun filme educationale, ne educa, omul educat este cu o treapta mai sus.”
Si trecatorii au salutat initiativa.
“Nepotelul meu este fascinat de cosmos de la cea mai frageda vârsta. Cautam prin Chisinau un loc ca sa-i arat cosmosul, dar nu gaseam. M-am bucurat foarte mult, el înca nu stie. Diseara venim neaparat.”
Filmele vor fi programate pe ore. Vizionarea unui film costa 50 de lei pentru adulti si 35 de lei pentru copiii de pana la 12 ani. La moment in program exista doar 3 filme, unul pentru copii si doua pentru maturi, in limba rusa cu titrare in romana.
Ion GRADINARI, PROPRIETAR PLANETARIU: “Am calatorit prin mai multe tari si vazand toata aceasta frumusete prin planetarii, am considerat ca si in Moldova ar trebui sa fie asa ceva. Un centru educational si distractiv in acelasi timp.”
La anul viitor elevii claselor liceale ar putea vizita planetariul in timpul orelor, in baza unei intelegeri a proprietarului cu Pretura Rascani.
Ianos CUSNIR, CONSILIER PRETOR RASCANI: “Ne-am propus sa mergem cu un anumit program in institutiile de invatamant asfel incat, agentul economic priveligiaza elevii care sunt foarte buni in materie, respectiv cunostintele din teorie sa le aplice in practica.”
Ecranele cupolei planetariului transmit o imagine 3D, care insa este privita fara ochelari, si poate fi urmarita pe un camp de 360 de grade. Cinematograful sferic va fi deschis de la ora 9 si pana la 22 in fiecare zi.
Acesta are o capacitate de 28 de locuri. Chisinaul a mai avut un planetariu in perioada sovietica, amenajat intr-o fosta biserica. Acesta insa a fost inchis in anul 1990, iar in cladire functioneaza si astazi biserica Schimbarea la fata a Mantuitorului.