Google+

Conditii care par de lux pentru tinerele orfane. Doua dintre absolventele gimnaziului-internat din Straseni locuiesc intr-o casa impunatoare la Ialoveni - VIDEO

Conditii care par de lux pentru tinerele orfane. Doua dintre absolventele gimnaziului-internat din Straseni locuiesc intr-o casa impunatoare la Ialoveni - VIDEO
Embed:

Stau in conditii care pentru ele par un adevarat lux. Cateva zeci de fete, ramase orfane si fara niciun ajutor locuiesc in doua case impunatoare de la Ialoveni. Acolo ele au de toate - mancare de ajuns, haine cate isi doresc si chiar produse cosmetice. Casele au fost amenajate si sunt intretinute de o fundatie religioasa din Statele Unite. Au ajuns acolo si doua dintre absolventele scolii internat de la Straseni, povestea carora ati vazut-o vara trecuta cand au avut parte de o petrecere trista in loc de un bal de absolvire.

 

Pe Alexandra am cunoscut-o la balul de absolvire de la scoala internat din Straseni, cel pe care l-au petrecut mai mult pe intuneric din cauza unei pene de curent. Venise cu rochia imprumutata. 

 

Alexandra GAVRILENCO: “Mi-a dat-o o fata. Dar nu aveti alegere aici? Nu. Ce ni se da, aceea purtam.”

 

In intunericul din sala, Alexandra isi vedea si viitorul in bezna. Dar iat-o astazi - intr-o casa in care conditiile sunt dintre cele mai bune. 

 

Alexandra ne-a prezentat locuinta si ne-a aratat dormitorul pe care il imparte cu o colega. 

 

"ursul cine ti l-a dat? O matusa, adica e o femeie straina, dar dupa reportajul de la bal ma ajuta."

 

Fata a ajuns in grija statului dupa ce a ramas fara grija parintilor, desi ambii sunt in viata.

 

Alexandra GAVRILENCO: “Mama a plecat, iar tata a inceput sa bea. M-au luat de la primarie si m-au dus acolo. Mama te-a vizitat vreodata? Nu, niciodata nu am mai vazut-o.”

 

Aici ea are de toate – garderoba ii este plina de haine dupa bunul ei plac. 

 

Si chiar produse cosmetice. 

 

Iar la bucatarie are acces oricand isi doreste. Astazi, ea este de serviciu, asa ca impreuna cu o colega vor pregati pranzul pentru toate fetele.  

 

"Vom face cartofi in rola"

 

Abia aici invata sa gateasca si sa se descurce singure. La internat mancau ce li se dadea la cantina. 

 

Alexandra GAVRILENCO: „Compot cine a facut? Eu si fetele. Am cules visine din pomul din curte.”

 

Pentru ca are unde sa locuiasca, Alexandra invata la liceu, iar dupa asta va putea merge la Universitate. Pentru absolventii internatelor acesta este un lux – cei mai multi sunt nevoiti sa mearga la scoli profesionale pentru ca acolo li se da camin si posibilitatea de a face repede un ban. Tot in aceasta casa am gasit-o si pe colega ei de clasa, Tatiana. 

 

Tatiana isi dorea sa devina arhitect, dar nu-si imagina ca-si va putea urma visul. 

 

Acum este eleva la Colegiul de constructii, la specialitatea arhitectura. 

 

Tatiana STANILA: “Dupa trei ani de studii o sa pot sa-mi gasesc un loc de munca, dar o sa pot si sa urmez o facultate.”

 

Iar un tanar moldovean stabilit in Statele Unite, care si-ar fi dorit sa devina arhitect, dar a renuntat alegand sa plece la munca peste hotare, o sustine dupa ce a vazut reportajul despre balul de absolvire. 

 

Tatiana STANILA: “Imi da aproximativ 100 de dolari pe luna. Imi cumpar rechizite si din ce imi ramane imi ajut si sora mai mica.”

 

In total 36 de fete sunt cazate in doua case comunitare din Ialoveni, finantate Casa Stela, o organizatie din Statele Unite.

 

Gheorghe ANTONIU, DIRECTOR CASA STELA: “Nu puteti sa le acceptati pe toate. Cum le selectati? Cine vine ii acordam un loc daca este, daca nu – nu avem incotro si asteptam cand se elibereaza.”

 

In schimb fetelor li se cere sa se poarte frumos, sa pastreze curatenia si sa nu iasa neinsotite de reprezentantul casei dupa ora 20.00.

 

Gheorghe ANTONIU, DIRECTOR CASA STELA: “Ele trebuie sa mearga la intrunirile bisericii? Candva era mai sever la acest capitol, dar acum – merg doar cele care isi doresc, e benevol, mai vin voluntari in casa si le povestesc la teme religioase.”

 

Multe absolvete orfane si-ar dori sa ajunga aici, dar locuri sunt putine. In Chisinau exista o astfel de casa si pentru baieti in care sunt cazati 14 absolventi orfani. Acum organizatia construieste o noua casa pentru fete, mult mai mare, in care vor mai fi aduse tinere ramase fara sprijin.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Social
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn