Curiozitatea de a afla cum e sa traiesti la sat, traditiile stravechi, dar si bucataria traditionala atrag cu fiecare an tot mai multi turisti la pensiunile de la Orheiul Vechi. Si cum uneori acestea devin neincapatoare, gospodarii s-au gandit sa-si largeasca afacerea. Asa ca in satul Trebujeni constructia noilor pensiuni este in toi, iar la vara acestea isi vor deschide larg usile pentru oaspeti.

Publicat:03.11.2018, 12:54

Ion Stamati si-a deschis usile pentru turisti acum 4 ani. In casuta autentica pe care a construit-o se cazeaza anul imprejur turisti din toate colturile lumii. Acolo, oaspetii nascuti la oras, pot cunoaste viata de la sat. Oamenii sunt atrasi si de bucatele traditionale moldovenesti, pregatite de sotia barbatului. Si pentru ca cele patru camere au devenit neincapatoare pentru turisti, familia Stati a decis sa-si largeasca afacerea.

Ion STAMATI: “Am hotarat de a face un buissines aici la tara. Am avut turisti din Rusia, care au fost la Gustar. Le-au placut cum au fost primiti si cum este amenajat aici”.

Lucrarile de constructie sunt in toi, iar noua pensiunea va fi gata in curand. Stapanii dau asigurari ca turistii care ii vor trece pragul vor ramane multumiti de conditii.

Ion STAMATI: “Turistilor le oferim o crama, unde o sa fie vin de casa, prelucrat de noi, vreo 3-4 tipuri. Butoie si o masa rotunda unde sa poata gusta din placinta traditioanala.”

Dumitru CARBUNI, DESIGNER: “Casa este construita conform tehnicilor moderne pentru a pastra traditiile, dar totodata oamenii care vin la noi in ospetie sa beneficieze de servicii de calitate.”

Constructia pensiunii este posibila datorita copiilor barbatului, care muncesc peste hotare si il ajuta financiar, dar si Proiectului de Competitivitate, care il sustine cu un grant de peste 300 de mii de lei.

Ion STAMATI: “Nu ne-as fi piermis singuri. Avem baietii peste hotare, iar fata Anisoara care I poarta numele pensiunii. Ei ne sustin si moral si material.”

Iar familia Benzing se mandreste ca a deschis prima pensiune rurala din tara, inca acum 16 ani.

“Numai ne-am deschis in 2002, 6 mai si peste o zi am avut un turist care a fost cazat pe o saptamana intreaga din Franta.”

Astfel, turistii, impresionati de linistea de la sat, dar si de bucatele moldovenesti, au inceput sa vina in numar mare in vizita la ei. Asa ca gospodarii au decis sa-si largeasca ograda. Cu sustinerea aceluiasi proiect,  finantat de USAID si de Guvernul Suediei au marit capacitatea pensiunii pana la 80 de persoane. Totodata, s-au gandit si la activitati distractive pentru oaspeti.

“Ultimul timp ei cel mai mult cer master-class. Fac impreuna cu bucataresele sarmale, placinta, coacerea painii tot procesul.”

Iaroslav a venit din Ucraina intr-o vizita de lucru, dar a decis sa se odihneasca pentru prima data intr-un sat de la noi din tara si spune ca a ramas multumit.

“Imi place aici pentru ca natura este minunata. Eu am sa recomand si prietenilor mei sa vina aici.”

“Anul acesta foarte multi turisti au fost in comparatie cu alti ani, dar anul acesta foarte multi, aproape deloc nu ne-am odihnit.”

Si localnicii se bucura ca satul Trebujeni a devenit o atractie turistica.

“Ne bucuram, ne mandrim ca vin sa ne vada cum traim. Avem Codrul frumos, padurile frumoase.

In 2018, pensiunea familiei Benzing a fost vizitata de 4700 de turisti.