Statistici ingrijoratoare vin de la Dispensarul Narcologic din tara. Anul trecut aproape 1000 de consumatori de droguri au ajuns la reabilitare, astfel ca acum avem in total 11 mii de consumatori. Este vorba doar despre cei care au cerut ajutor, asa ca ONG-urile din domeniu sustin ca, de fapt cifra este mult mai mare, iar in ultimii doi ani numarul consumatorilor de droguri din Republica Moldova s-a triplat.
Mircea GRECU, DIRECTOR ONG: ”Consumul este in permanenta crestere datorita etnobotanicelor aparute pe piata.”
Etnobotanicele sunt substante psihoactive aparute acum cativa ani la noi in tara. Se gasesc sub diferite forme.
Mircea GRECU, DIRECTOR ONG: ”Si in format de iarba si de saruri, careva sunt gaze inhalate. Efectele sunt dezastruoase. Uneori nu se stie substanta chimica, persoana ajunge la urgenta, in coma, nu se stie substanta si sunt cazuri de decese. In combinatie cu alcool duce la deces.”
Eudochia PACIU, SEF SECTIE, DISPENSARUL NARCOLOGIC: ”La acesti pacienti intoxicatia e foarte profunda, stari de halucinatie. Se trateaza simptomatic, se face detoxifierea.”
Problema este ca nu toate substantele din aceasta gama au reusit sa fie introduse in lista substantelor narcotice si psihotrope, asa ca este greu sa fie depistate, iar traficantii – sanctionati.
Mircea GRECU, DIRECTOR ONG: ”Avem prea multa birocratie si foarte greu substantele astea pot fi confirmate ca substante ilegale. In 2012-2011 politia nu considera ca spiceurile nu sunt periculoase, ziceau ca ele sunt just for fun, un tanar la discoteca a fumat o tigara si gata. Unii parinti nu, copilul meu consuma niste spice-uri pt concentrare, ceea ce alaramant, informatia corecta nu ajunge in scoli.”
Totusi, autoritatile spun ca problema este ca dealerii sunt... prea inventivi.
Eudochia PACIU, SEF SECTIE, DISPENSARUL NARCOLOGIC: ”Furnizorii de drog sunt cu un pas mai inainte, imediat schimba formula, imediat cum apare acaesta substanta in liste, ei imediat produc substanta noua care trebuie iar detectata si introdusa. Si dureaza.”
Alexandru JIZDAN, MINISTRU DE INTERNE: ”Oameni care inventeaza diferite genuri de droguri au fost, sunt si vor fi. De fiecare data cand apare un drog nou pe piata RM, e nevoie de o perioada in care noi trebuie sa mergem cu acest drog pentru a-l introduce in nomenclator. De aceea, e intarziere uneori, dar ele se introduc.”
Potrivit acestora, fiecare al cincilea liceean din tara a incercat droguri cel putin o data. Datele organizatiilor neguvernamentale arata ca in Moldova se consuma mai mult etnobotanice si marijuana si mai putin heroina sau cocaina.
In plus, spun ONG-urile din domeniu, in Republica Moldova nu exista specialisti in dependente, care sa-i consilieze pe cei afectati.
Mircea GRECU, DIRECTOR ONG: ”In RM psihologi adictologi nu sunt, ei sunt psihologi pedagoci, dar ca adictie nu. Boala dependentei tine de psihic, spirit. Dependenta fizica se scoata in o saptamana - doua, dar dependenta psihica e aia care dureaza si aici avem nevoie de specialisti.”
Eudochia PACIU, SEF SECTIE, DISPENSARUL NARCOLOGIC: ”Noi dispunem de psihologi. Noi avem specialisti in domeniu si specialisti psihiatri narcologi in adictie si psihologi in adicitie, centrul nostru dispune de toti specialistii necesari pentru asistenta consumatorilor de drog.”
Alexandru JIZDAN, MINISTRU DE INTERNE: ”Problema asta nu e doar in RM. Sunt unele droguri care provoaca asa o dependenta ca nici specialistii nu-s in stare sa rezolve problema data. Depinde de la drog la drog.”
Pe langa asta, nu ar exista un centru de reabilitare si resocializare pentru cei care se recupereaza.
Mircea GRECU, DIRECTOR ONG: ”Reabilitarea dureaza 6 luni, resocializarea dureaza tot 6 luni, noi nu putem, noi nu o sa avem succes”
Eudochia PACIU, SEF SECTIE, DISPENSARUL NARCOLOGIC: ”Acest centru exista, insa nu pentru toti doritorii, acest centru poate sa deserveasca 250 de persoane anual. Din 11 mii, nu are capacitate mai mare.”
Potrivit celor de la dispensarul narcologic, anul trecut 36 de pacienti au murit. In realitate, cifra ar fi mai mare, sustin cei din societatea civila.
Mircea GRECU, DIRECTOR ONG: ”Anual sunt 300 persoane care mor din cauza drogurilor si efectelor asociate. Eu vorbesc de tuberculoza, insufiecienta renala, hepatica si alte boli.”
Potrivit datelor de la Dispensarul Narcologic, la inceputul lui 2016 in Republica Moldova aveam 11045 de consumatori de droguri, cu aproape 600 (562) mai multi decat in 2014, ceea ce inseamna 300 de consumatori la 100 de mii de locuitori. Dintre acestia, 3700 sunt dependenti.
Eudochia PACIU, SEF SECTIE, DISPENSARUL NARCOLOGIC: "Este o dinamica in crestere, dar nesemnificativa."
Este vorba insa doar despre cei care au cerut ajutorul medicilor, asa ca ONG-urile din domeniu spun ca cifra este mult mai mare: 150 de mii de consumatori si in jur de 30 de mii de dependenti.