Mai bine de doua saptamani de cand a inceput admiterea la scolile profesionale si colegiile din capitala, mai mult de sase absolventi concureaza pentru un loc la buget la colegiul de medicina in timp ce la scolile profesionale bate vantul. Cei mai multi absolventi se viseaza medici, specialisti in domeniul IT, bucatari, cofetari si mai putin sudori.

Publicat:29.07.2017, 14:45

Vrand sa se faca electrician auto, Dorin Beciu din raionul Stefan Voda a venit sa depuna actele la scoala profesionala nr 6 din capitala. Este sigur ca va avea loc buget, deoarece nu prea are concurenta.

Dorin BECIU, ABSOLVENT: “Este o meserie buna si platita.  La liceu trebuie sa dai bacul sa mergi la facultate, dar aici ai repede o meserie.”

Cu acelasi gand vin aproape toti absolventii la scolile profesionale. Unora le sta gandul deja la primul salariu.

“ Cred ca dupa absolvire voi pleca.”

Conducerea scolii afirma ca desi toti absolventii au parte de camin, loc la buget, dar si hrana gratuita o data pe zi, doritorii de a invata o meserie a scazut cu aproape 20 de procente in acest an.

Emilian SPAC, DIRECTOR SCOALA PROFESIONALA NR 6: “Factorul principal este ca elevii au sesizat ca nu mai primesc studii liceale.  Ar fi bine ca elevii din scolile profesionale sa aiba studii liceale asa cum au elevii din colegii si centre de excelenta.”

Si daca la scolile profesionale bate vantul, la colegiul de medicina din capitala sunt cele mai multe dosare. Acolo sase absolventi se bat pentru un loc la buget. La 10 zile de cand s-a dat startul admiterii, si astazi tinerii au venit in numar mare.

 “Mama mi-a dat un sfat sa merg la colegiu, deoarece dupa aia pot mai usor sa-mi gasesc o profesie, dar dupa clasa a 12 tot esti asa de nedumerit si nu stii unde sa apuci asa cum si in clasa a noua.”

Aici, turul doi ar putea nici sa nu existe, afirma administratia. Si asta pentru ca exista toate sansele ca locurile sa fie ocupate din prima.

Tatiana CRISTCAIA, SECRETARA COMISIEI DE ADMITERE, COLEGIUL DE MEDICINA:  “Conform proiectului avem 70 de locuri bugetare la asistenta medicale, la absolventi cu bacalaureat avem 125 de locuri, in total avem 280 de locuri bugetare.”

Autoritatile spun ca in acest an au fost introduse opt meserii noi, iar solicitari deja sunt.

Silviu GINCU, SEF DIRECTIA INVATAMANT PROFESIONAL TEHNIC: “Au fost introduse trei meserii noi, operator de intrudecere si validarea datelor, ea urmeaza a fi deschisa la scoala profesionala din Balti, alte doua meserii noi sunt de prelucrarea metalelor. Alta meserie este operator prelucrarea zaharului, vor fi doua meserii noi de prelucrarea lemnului.”

Rezultatele turului intai de amitere vor fi afisate la inceputul saptamanii viitoare. Turul doi se va desfasura de pe 12 pana pe 15 august, iar la scolile profesionale admiterea in etapa a doua va incepe pe 15 august si va dura 10 zile.