Un flashmob care promoveaza lupta cu traficul de fiinte umane a adunat in centrul Chisinaului studenti de la mai multe facultati. Ei s-au aranjat astfel incat au format cuvantul "protejat"
In pofida ploii, aproximativ 50 de tineri de la facultatile de psihologie, pedagogie, sociologie si medicina s-au aranjat, formand cuvantul ”protejat” langa Arca de Triumf si au lansat in aer cate un balon in sustinerea persoanelor care au fost victime ale traficantilor.
Tinerele prezente la flashmob spun ca din experienta cunostintelor lor stiu ce ar trebui sa faca pentru a nu fi traficate.
“Au fost impreuna vreun an, se iubeau foarte mult. Au vrut sa plece in strainatate, cand au ajuns la aeroport el a disparut iar ea a fost intampinata de un alt barbat care a mintit-o si a luat-o cu el. A stat vreo jumatate de an acolo, iar apoi a fugit.”
“Acum nu mai este ca pe timpuri, exista internet, din sursele mass media putem afla multe lucrui pentru a evita acest lucru.”
“Nu cred ca este asa usor sa te amageasca ca tu sa pleci acolo, sa dai cuiva actele tale, sa treci ilegal frontiera, asta iti pune foarte multe semne de inrebare.”
Reprezentantii comitetului Antitrafic spun ca din grupul de risc fac parte femeile din familiile sarace, cele care au fost agresate anterior in familie sau mamele solitare care cauta un loc de munca in strainatate. Mai nou, printre victime se numara si barbati.
Ecaterina BEREJAN, PRESEDINTE, COMITETUL ANTITRAFIC : “Traficul de fiinte umane cu scopul de exploatare prin munca acum a devenit un fenomen foarte expresiv, daca victimile erau anterior numai femei, acum sunt si barbati. O alta forma de exploatere este si prin cersit, aici sunt exploatate persoanele cu dizabilitati, copii ai strazii.”
Potrivit reprezentantilor Comitetului Antitrafic, tara in care moldovenii sunt cel mai des exploatati prin munca sau pentru servicii sexuale este Rusia.